IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата революция в САЩ като заплаха за сигурността

Перспективите за значителни различия в енергийната сигурност на държавите от НАТО може да дестабилизират организацията, смята експерт

15:47 | 31.05.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Шистовата революция в САЩ като заплаха за сигурността

„Скоро Европа може да остане единственият континент, който ще е зависим от внос на енергия. Домакинствата вече чувстват тежестта на по-високите сметки, а индустрията се затруднява да конкурира чуждия бизнес“, коментира президентът на ЕС Херман ван Ромпой на срещата на европейските лидери, на която се дискутираха цените на енергията.

Великобритания и Полша например дадоха „зелена светлина“ за проучването на находищата от шистов газ, но остават притесненията около технологията за добив и влиянието й върху околната среда. Заради това Франция наложи пълен мораториум върху сондажите за шистов газ и твърдо държи да го запази, въпреки че в ЕС сериозно се заговори за проучването на възможностите на шистовите залежи.

Американската шистова революция не тревожи само Европа. Цените на енергията в Япония например са дори по-високи от европейските, в Китай също се чувства осезаем натиск.

САЩ вероятно ще намалят вноса си и на руски газ, но Европа не може да се похвали с това. В някои държави зависимостта от руския приподен газ е изключително тежка, което дава на Москва сериозно дипломатическо предимство.

Засега САЩ не са започнали да изнасят газ заради големите инвестиции, които са необходими за изграждането на инфраструктурата и терминалите за втечняване на природен газ с оглед по-лесното му транспортиране. Очаква се в бъдеще лиценз да получат около 26 такива терминала. Повечето от тях са били с предназначение да обслужват вноса на синьо гориво.

Ако САЩ започнат скоро да изнасят газ за Европа, те ще се превърнат в сериозен конкурент на Русия, а и биха могли да хвърлят сянка върху проектите за газопроводи, които трябва да пренасят суровината от прикаспийските находища за Стария континент. В тази връзка Русия започна да поглежда на изток – Москва вече подписа споразумение за пренос на сибирски газ за Китай от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
eldred
преди 10 години
хаха Кеше е просто шарлатан лъжещ наивниците, a такива явно има в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=eXQ43QZaUFkНякой бил ли е на прескоференцията на Кеше във Варна?На 09 май 2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
citizen_bg
преди 10 години
Сичкото шистов лобист в най-дълбокото шистов сондаж! Като не искат Европата да внасят енергия има АЕЦ. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Кеше ще помогне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 6
Gold Zombie
преди 10 години
Не лош анализ, но напълно безсмислен и погрешен поради един съществен пропуск. Петролът произведен извън САЩ, никога не е бил от по-голямо стртегическо и финансово значение, колкото е сега. И ще продължи още дълго да е толкова важен, заедно с всички араби, които се разхождат върху този петрол. Това е така, защото петролът в световен мащаб все още се търгува в долари и на практика е единственит стълб на американския долар, като световна валута. САЩ използват собствените си залежи сега, не за да придобият някаква енергийна зависимост от държави, които всъщност са управлявани от тях, окупирани или в най-лошия случай само техни верни съзници, както е С. Арабия, а за да не им се налага на тях да купуват арабския петрол със същите новонапечатани зелени хартийки, от които те самите се опитват да се отърват. Доларите са начина на САЩ да изнася инфлацията си зад граница и целият свят да им плаща сметката, а арабският петрол е застраховката, че това ще продължи да се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още