IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи енергийни компании в Европа предупреждават за крах на отрасъла

Старият свят не успя да постигне конкретни резултати по нито една от трите точки в енергийния си дневен ред, твърди главният изпълнителен директор на GDF Suez

16:18 | 21.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на GDF Suez Жерар Местрайе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на GDF Suez Жерар Местрайе. Снимка: Архив Ройтерс

8 водещи енергийни компании в ЕС, сред които френската GDF Suez, германските E.on и RWE, италианската Eni, както и испанските Iberdrola и GasNatural Fenosa, предупредиха европейските лидери „за заплахата от разбиване на отрасъла“ в Европа, ако настоящата политика в областта на енергетиката се запази, обяви в интервю за френския вестник Mond главният изпълнителен директор на GDF Suez Жерар Местрайе, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ние не молим за дотации, а искаме яснота, стабилни и еднакви правила в Европа и определяне на приоритети до 2030 г. по отношение на борбата с климатичното затопляне“, обясни Местрайе.

Европейските енергийни гиганти са подготвили това съвместно изявление за насрочената на 22 май среща на високо равнище на Европейския съюз, в чийто дневен енергетиката е сред двата основни приоритета, а по-конкретно – политиката на ценообразуване в отделните държави в общността и перспективите за разработване на находищата на шистов газ.

По думите на Местрайе европейските лидери „трябва да разберат, че настоящата енергийна политика води към провал“. „Всичко ще приключи с това, че Европа ще разруши част от енергийния си отрасъл. Необходимо е спешно да бъде преосмислена тази политическа линия, нейните ресурси и цели“, подчертава главният изпълнителен директор на GDF Suez.

Според него Старият свят не е успял да постигне конкретни резултати по нито една от 3-те точки в енергийния си дневен ред: борбата с климатичните промени, повишаване на конкурентоспособността и гарантиране на сигурност на доставките на енергоносители. При това Местрайе изтъква, че сега се наблюдава тенденция „към раздробяване на Европа на енергиен принцип“.

„Въпреки Протокола от Киото, въпреки създаването на пазар на въглеродни емисии енергийният отрасъл отново започна да увеличава обема на вредните емисии, особено в Германия“, констатира той.

Той е убеден, че последните решения на властите на ЕС в областта на енергетиката са повърхности. Например според него работещите с газ европейски електростанции са спрени през 3 от всеки 4 дни, докато работещите на въглища, които замърсяват атмосферата в най-висока степен, са включени на пълна мощност заради спада в цената на американските въглища, предизвикан от разработването на находищата на шистов газ в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 10 години
То да беше само този отрасъл.. Общата земеделска политика, Общата риболовна политика - всичките те са отчайващо слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още