IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова за повече усилия за завършване на вътрешния енергиен пазар

Все още има държави, които не са приели европейската директива в националното си законодателство

17:16 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК призова за повече усилия за завършване на вътрешния енергиен пазар

Европейската комисия (ЕК) призова да бъде завършен вътрешният енергиен пазар, който ще донесе на европейските граждани и компании сигурни и устойчиви доставки на енергия на възможно най-ниска цена.

Пречка затова обаче е прилагането на законодателството в областта. Крайният срок за транспониране на директивата в националните законодателства изтече през март 2011 година. Въпреки това обаче все още има държави от ЕС, които не са одобрили изцяло третия пакет за енергийния пазар, отбелязват от ЕК.

Срещу тези държави са започнати и съответните процедури за неизпълнение на европейските правила.

„Когато става дума за газ и електроенергия, гражданите и предприятията се интересуват от две неща – сигурност на доставките по всяко време и приемливи цени“, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер и допълни, че това може да бъде постигнато най-добре при функциониращ общ европейски енергиен пазар.

Вътрешният пазар ще доведе до повече права на потребителите. Анализите на ЕК сега показват, че само един от всеки трима европейци сравняват офертите на услугите, предоставяни от компаниите. Потребителите обаче могат да спестят 13 млрд. евро годишно, ако изберат най-изгодната тарифа за електроенергията.

Именно възможността за прехвърляне към друг доставчик на услугата е една от възможностите, залегнала в идеята за общ енергиен пазар. Прехвърлянето трябва да става в рамките на три седмици без никакви допълнителни разходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още