IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започна разследване срещу Газпром

Руската компания е заподозряна в ограничававне на конкуренцията на пазарите на газ в Централна и Източна Европа

22:20 | 04.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС започна разследване срещу Газпром

Регулаторните органи на Европейския съюз са започнали разследване срещу руския енергиен гигант Газпром относно това, дали компанията е нарушила антитръстовото законодателство в ЕС, като е възпрепятствала конкуренцията на пазарите на газ в Централна и Източна Европа, съобщава Wall Street Journal. 

Европейската комисия е обявила, че разглежда три случая на такива практики от страна на руския държавен производител на газ, в това число несправедливо ценообразуване и пазарно сегментиране.

Разследванията, които са били започнати в осем европейски държави, подчертават засилването на трайното напрежение между Брюксел и Москва по отношение на либерализацията на енергийните пазари в Европа.

Комисията подозира Газпром в разделяне на газовите пазари, осуетявайки свободния обмен на газ между страните-членки на ЕС. Руската компания може също така да е предотвратила диверсификация в доставките на горивото и да е налагала несправедливи цени на потребителите си чрез обвързване на цената на газа с тази на петрола.

„Такова поведение, ако бъде установено, може да съставлява ограничаване на конкуренцията и води до по-високи цени и намаляване на сигурността на доставките. В крайна сметка то би навредило на потребителите от ЕС”, се казва в изявлението на ЕК. 

„Може би ще има какво да кажем на по-късен етап, но в момента не мога да коментирам”, е заявил говорителят на Газпром Денис Игнатиев.

Руската компания задоволява около 25% от нуждите на Европа от газ, но някой източноевропейски страни като България, Румъния, Полша и Литва са зависими от Газпром в значително по-голяма степен.

ЕС отдавна е обезпокоен от договорите за доставка на Газпром, включително тяхната продължителност, обвързаната с петрола формула за ценообразуване и изискването за минимално усвоено количество, като е убеден, че противоречат на усилията на съюза за създаване на открит и конкурентен пазар на природен газ.

Разследванията идват след инспекции в компании за природен газ в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, България и Чехия. Сред инспектираните компании са били дъщерни дружества на Газпром, а също така германските E.ON и RWE, австрийската OMV и полската PGNiG.

„Решението за започване на днешното разследване е в резултат от инспекциите”, посочва говорителят на ЕК Антоан Коломбани, като добавя, че разследването е насочено единствено към Газпром.

Тогава руската компания нарече изненадващите инспекции „неочаквани” и обяви, че договорите й за доставка на газ към Европа са в „пълно съответствие” с международното законодателство.

През последните години ЕС прие правила за либерализиране на енергийните си пазари и отварянето им за трансгранични инвестиции извън съюза, в опит да понижи цените и да увеличи енергийната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Еееее..., най-сетне!Русия много отдавна източва Източна европа с всички посочени инструменти.Чак сега се сетиха да им кажат истината в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още