IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР чака предложение от „Булгаргаз“ за по-ниски цени на газа от октомври

Природният газ трябва да има стабилизираща роля за цените на горивата, съобщи шефът на комисията Ангел Семерджиев

14:37 | 04.09.12 г.
ДКЕВР чака предложение от „Булгаргаз“ за по-ниски цени на газа от октомври

Ако от „Булгаргаз” бъде предложено намаление в цената на газа, ние ще го приемем с удоволствие. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, коментирайки поредното поскъпване на автогаза, наблюдавано въпреки подписаното миналата седмица споразумение с руската компания "Газпром" за отстъпка в цените на доставките за България.

Договорката с „Газпром“ за ценова отстъпка от 11% при доставките на горивото за тази година, което влиза в сила със стара дата от април т.г., беше постигната с подписаното споразумение между министъра на енергетиката Делян Добрев и изпълнителния директор на „Газпром“ Александър Медведев.

Шефът на държавния регулатор припомни, че природният газ има стабилизираща роля за общото състояние на пазара и в тази връзка е естествено очакванията на всички в страната да са насочени към успокояването на цените.

Като припомни, че цените на газа се влияят от същите фактори, като тези при останалите горива, Семерджиев посочи, че при синьото гориво все пак се наблюдават устойчиви цени за разлика от петролните продукти. Според него това е от съществено значение за топлофикационните дружества, които от своя страна трябва да формират съответните цени за парното през зимния сезон.

Министърът на икономиката Добрев още миналата седмица беше твърде пестелив на прогнози за това как подписаното споразумение с руската компания ще се отрази на вътрешните цени. Окончателното решение за цената на газа ще бъде взето едва след като бъдат готови разчетите на „Булгаргаз“ за потребеното гориво от април до момента.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още