IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна международната проверка в енергетиката ни

Очакваме безпристрастен поглед отвън, коментира регионалният министър в служебното правителство Екатерина Захариева

08:24 | 17.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започна международната проверка в енергетиката ни

От понеделник в България са пристигнали експерти от Световната банка, чиято цел е да направят преглед на енергийната ни система, съобщи в ефира на БНТ служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. 

Вчера пък у нас са пристигнали двама експерти от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, които също ще дадат своето становище за проблемните области. Участниците в мисията вече са имали срещи с енергийни дружества и в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

През следващите дни в страната ни ще пристигнат още експерти, от които очакваме безпристрастен поглед отвън, допълни Захариева. Международната експертиза ще даде и възможност да се запознаем с добрите енергийни практики в ЕС и в целия свят.

Служебният министър допълни още, че европейските експерти ще помогнат и за въвеждането на Третия енергиен пакет в България. 

Именно забавянето на въвеждането на енергийния пакет стана причина ЕК да ни изпрати на съд преди броени месеци. Неприемането на наредби от страна на ДКЕВР са причината за неприлагането на европейското законодателство в областта,, коментира тогава бившият вече енергиен министър Делян Добрев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Очакваме "европейците" да ни направят на маймуни! Но ние можем да поискаме одита да се извърши и от вътрешни специалисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Безпристрастен оглед можеше да се извърши и от честни фирми и от България! Грешките на ДКЕВР са ясни! Признаване на много завишени капиталови разходи! В 21 век, енергия се прави от всичко! Има даже огромен излишък! А няма пазарни принципи! Една стока която има свръх предлагане би следвало да е буквално без пари! Нима всички граждани трябва да съдим държавата че не защитава интересите ни!? ДКЕВР, ревизирайте инвестиционните програми на ЕРП-тата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА ОМРАЗНИ!!!ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДЛЪЖНО ДА ГИ ДЕНОНСИРА!!!ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговене на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА! И според международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните две условия и въпреки това са ги подписали...!СЪЩОТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ И БЪЛГАРИЯ С ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА!!!- Договорите са ТАЙНИ!- Сключени са във ВРЕДА на народа!- Подписалите ги знаят горните две неща!!!Правителството и Парламента трябва след конституирането им:. Да обявят КРИЗА С ЕНЕРГЕТИКАТА1. Да ДЕНОНСИРАТ всички договори в Енергетиката като ОМРАЗНИ.2. Да ЛИБЕРАЛИЗИРАТ енергийния ПАЗАР и със ЗАКОНА за енергетиката да разделят производители, преносители и търговци/доставчици!3. Да пуснат 3 и 4 блокове в Козлодуй и достроят АЕЦ Белене като държавен проект.. Да депозират всички пари на Държавните фирми в ББР и с допълнителен целеви заем от 1 милиард евро, тя да открие нисколихвени кредитни линии за среден и дребен бизнес в индустрията и земеделието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Тръпнем в очакване.Изкарвайте по-бързо всичко наяве и да се свършва с този енергиен рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още