IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на шистов газ се бори успешно с ценовия натиск

Въпреки печалбите обаче перспективите пред суровината остават нестабилни

11:29 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на шистов газ се бори успешно с ценовия натиск

Дългосрочните перспективи за пазара на шистов газ изглеждат добри въпреки настоящия ценови натиск. Това заяви в интервю за CNBC главният изпълнителен директор на "Газпром" Александър Медведев.

Шистовата индустрия бележи чувствителен подем през последните няколко години, след като САЩ се превърна в нетен износител на енергийната суровина.

Всичко това доведе до ръст на доставките на природен газ по света. Медведев, чиято компания в момента е в преговори с европейските си клиенти, прогнозира, че годишният износ на "Газпром" ще надхвърли 160 млрд. кубически метра. Година по-рано общият експорт достигна 152 млрд. кубически метра.

"Цените паднаха с 15-20 на сто след избухването на финансовата криза през 2008 г. Въпреки това аз съм уверен във възстановяването на пазара", отбеляза главният изпълнителен директор на "Газпром".

Въпреки печалбите обаче перспективите пред шистовия газ остават нестабилни. Освен че са доста скъпи, газовите добивни съоръжения трябва често да бъдат подменяни, защото имат по-кратък срок на годност от петролните кладенци, например. Това, в комбинация с по-ниските цени, смъкна значително маржовете на компаниите в последните месеци.

Медведев отбеляза като лош знак за бизнеса и опасенията за последиците за околната среда от добива на шистов газ, известен като "фракинг".

"Има и спекулации, че шистовите находища в Китай може да помогнат на страната да увеличи използването на газ, без да се налага да плаща на чужди компании. Въпреки това първите резултати от сондажите са много по-лоши, отколкото в САЩ", посочи Медведев.

Друг потенциален източник на нови резерви на шистов газ е обхванатата от тежка икономическа криза Гърция. Въпреки това Медведев заяви, че страната предоставя редица рискове, които "Газпром" не може да си позволи в момента.

Александър Медведев също така отхвърли обвиненията по добилото голяма популярност антитръстово разследване от страна на Европейската комисия (ЕК). Според разследващите органи руската компания е "водена от политически мотиви, а не от икономически резултати".

ЕК разследва твърденията, че "Газпром" е манипулирал газовия пазар, чрез което е попречил на свободния поток на суровината. Медведев ще се яви на изслушване пред Комисията по-късно през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още