IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъстият смог отново мъчи Китай

Повишеното потребление на въглища и бързият индустриален възход допринесоха за замърсяването на въздуха в североизточния град Харбин

16:05 | 22.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Видимостта в смога на моменти е била по-малка от 50 метра. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Видимостта в смога на моменти е била по-малка от 50 метра. Снимка: Ройтерс

Упоритият смог в Североизточен Китай отново притеснява жителите на този край на азиатската държава. В милионния град Харбин за трети пореден ден във вторник затворени остават училищата и летището.

Улиците на града, който е известен с фестивала си на ледени и снежни скулптури, бе обвит в гъсти облаци дим, така че трафикът от време на време бе временно преустановен, предаде Ройтерс. Видимостта понякога бе по-малка от 50 метра.

Измерванията показват, че праховите частици във въздуха във вторник са в размер на около 800 микрограма на кубичен метър, след повишението в понеделник от 1000 микрограма на кубичен метър. Делът от 800 микрограма е все още 30 пъти по-висок от нивото, което се счита за приемливо от Световната здравна организация. Индексът на качеството на въздуха измерва максимално до 500 микрограма на кубичен метър.

Според съобщения в медиите хаосът със смога е свързан с факта, че градската топлофикационна мрежа е включена поради наближаващата зима. Масовото потребление на въглища и бързият индустриален възход на Китай се погрижиха за замърсяване на въздуха в цялата страна и за свързаните с това рискове за здравето, което все повече разгневява населението. Няколко китайски вестници отпечатаха на днешните си първи страници снимки от бедстващия под смога Харбин. 

Вижте още снимки от Харбин в галерията. А повече по темата - във видео материала на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Да, апа ние тука се борим да спрем пушенето на обществени места. И не се замисляме колко ли кутии цигари на час "изпушва" един двигател с вътрешно горене. Ако забраним и автомобилите, това ще има още по-голям екологичен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Щом и това не е в състояние да спре производствата и да накара хората да се изселят ... да си търпят последиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още