IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа си даде 10 дни, за да постигне ново споразумение с Турция

Турското правителство изненада събеседниците си, поставяйки на масата редица предложения, но и списък с изисквания към европейците

11:28 | 08.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европа отстъпва - принципно, за да отскочи по-добре. Двадесет и осемте си дадоха тази нощ десет дни повече, за да сключат ново споразумение с Турция, при запазваща се неяснота по предложението на Анкара да приеме обратно всички мигранти, прекосяващи Егейско море, включително сирийските бежанци, пише френският вeстник Figaro след преговорния маратон между Европейския съвет и Турция.

В края на срещата председателят на Съвета Доналд Туск заяви, че времето на нелегална миграция в Европа е приключило, но между европейските ръководители и турския премиер не беше подписано нищо окончателно. Ахмет Давутоглу се връща в Анкара сигурен единствено в трайното разединени на европейците, въпреки спешната нужда от решение за кризата, а въпреки 12-те часа тежки преговори сценарият за провал на следващата среща на 17 март в Брюксел не е изключен, пише Figaro, цитиран от БТА. 

Турското правителство изненада събеседниците си, поставяйки на масата редица предложения, но и списък с изисквания към европейците, които отчаяно търсят изход от кризата, обхванала Стария континент. Оказала се в силна позиция, Анкара вдигна мизата, като поиска нови 3 милиарда евро срещу ангажимента да посрещне масираното връщане на хора, стигнали до ЕС през нейна територия, отбелязвa Le Monde.

На снощната среща турският премиер Ахмет Давутоглу изложи предложения за заселване на един сирийски бежанец в Европа за всеки мигрант, върнат в Турция от гръцките острови. Германският канцлер Ангела Меркел определи предложението като пробив, който ще разубеди бежанците да предприемат рискованото плаване до Гърция, но подчерта, че Европа се нуждае от повече време за договаряне на окончателните подробности. Дали този неочакван компромис обаче ще реши кризата, пита британският Guardian.

Така ще затворим маршрута през Западните Балкани, смело заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, но по-задълбочен поглед показва, че изказването му може да е преждевременно. Не е ясно дали споразумение за реадмисия с Турция ще има законова или морална база. Говорител на "Амнести интернешънъл" каза, че си струва предложението да бъде проучено по принцип, но че идеята хора да бъдат връщани в страна, която не зачита правата на човека - и в частност тези на бежанците - е извънредно проблематично. То може също да противоречи на конвенцията на ООН за бежанците - едно от големите достижения в епохата след Холокоста, подчертава всекидневникът. 

Отчаяна Европа стъпва на пръсти около Турция, за да постигне сделка за бежанците, пише лондонският Financial Times. Европейският съюз, в паника заради мигрантите, отслабен от финансовата криза и кризата в еврозоната и изправен пред възможността Великобритания да излезе от него, е тласкан към съюз с лидери, които презират ценностите му. Докато европейските ръководите отчаяно се опитват да сключат сделка на практика, за да плащат на Турция да пази границите им и да служи като преграда за бежанците, турският президент Ердоган им напомня, че за него вече няма граници. Т. нар. Копенхагенски критерии в правилата на демократичния клуб ЕС са много по-маловажни от правилата на Ердоган в Анкара. Наред с парите Брюксел предлага да поднови преговорите за членство на Турция. Това си струва да се направи, само ако ЕС отстоява своите закони за свободите и правосъдието. Това би било добре за Турция, а може би и за опетнената репутация на Европа, пише в заключение Financial Times.

Турция изненада лидерите от ЕС, като ги атакува с нов набор от искания, за да съдейства за спиране на наплива от бежанци от Сирия и Ирак и другите мигранти, опитващи се да влязат в Европа. Турските искания разкриха отслабващите позиции на ЕС и показаха, че трудностите, а и цената за справяне с кризата само ще нарастват, колкото по-дълго се проточи търсенето на решение, отбелязва и New York Times, цитиран от БТА. 

Всичко за кризата с бежанците в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Ситуацията доказва следното:1. От НАТО полза никаква, а точно сега би трябвало то да защити ЕС? НАТО съществува само за да разбива отношенията на Европа с Русия. 2. След като Турция се доказа като изнудвач, значи на тях не може да им се има доверие - ако ще ги пускат без визи в ЕС, то най-лесното нещо за турците ще бъде да дадат набързо турски паспорти на бежанците и готово - хайде обратно в ЕС? В същото време докато имат правото да регистрират всеки и всичко на тяхна територия - те ще са вратата към ада за ВСЕКИ - ще се превърнат едва ли не във второ ЦРУ на света, ще фалшифицират и шпионират, в тях ще бъде ножът и те ще режат хляба! 3. Докога ще търпим издевателствата на хора като меркел и оня комисар -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
"Анкара вдигна мизата, като поиска нови 3 милиарда евро..."Европа е без *** и в стойка партер...и Амнести майната им за капак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Не е ли по-лесно да укрепят границите, вместо да плащат откуп на варварите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още