IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон тръгва на гастрол из Източна Европа

Мисията на френския президент е не само да обясни предложенията си за реформи, но и да възобнови контактите си с региона, забравен от предшествениците му

15:06 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се опита да покаже на европейските си съюзници, че няма очи само за Германия. Той тръгва на обиколка из Централна и Източна Европа, за да покаже на френските гласоподаватели, че не се е отказал от едно от ключовите си предизборни обещания – да промени Европейския съюз (ЕС) и да го накара да защитава повече своите граждани, пише онлайн изданието Politico.eu.

Френският президент отдавна обеща да прекара част от лятото на обиколка из европейските столици, за да обясни предложенията си за подобряване на ЕС и да защитава стремежа си за реформиране на спорната директива на блока за командированите работници, която според него е несправедлива.

Макрон все пак има ограничен график с планирани само три спирки - Австрия, Румъния и България. Други двама лидери на държави от ЕС ще пътуват, за да се срещнат с френския президент.

Следващата сряда Макрон ще се срещне с австрийския канцлер Кристиан Керн, както и с чешкия премиер Бохуслав Соботка и с Робърт Фицо от Словакия. На следващия ден в Букурещ той ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис и с премиера Михай Тудосе. След това на 25 август той ще се срещне с президента на България Румен Радев и с премиера Бойко Борисов във Варна. 

Приближен до Еманюел Макрон настоява, че пътуването "има и символично измерение“. Президентът на Франция цели да покаже намерението си да възобнови връзките на страната му с Източна Европа след годините на пренебрегване на региона по време на управлението на Никола Саркози и Франсоа Оланд.

„Има много допирни точки, които можем да намерим по въпроса за командированите работници с правителствата, въпреки че френската позиция предизвиква тревога“, коментира френски държавен служител, пожелал анонимност.

Директивата за командированите работници, която датира от 1996 г., позволява на европейските дружества да изпращат служители на работа в друга държава членка на ЕС, като същевременно продължават да плащат обезщетения и данъци в собствената си страна.

Държавите с по-висок стандарт на живот определят това като „социален дъмпинг“, което позволява на компаниите с по-ниски разходи за труд да се конкурират несправедливо с местните фирми.

Командированите работници представляват по-малко от 1% от работната сила в ЕС, но темата се превърна в голям политически проблем в някои столици. Плановете на ЕС за реформи са блокирани от коалиция от източноевропейски държави, някои от които денонсират плановете на Макрон да затегне правилата като протекционистки. Решение се очаква от срещата на министрите на труда на държавите от ЕС, която ще се състои в края на октомври.

Макрон ще се опита да убеди партньорите си, че просто иска да премахне измамите и злоупотребите. Франция освен това иска договорите на командированите работници да бъдат ограничени до една година в страната на местоназначение. Предложението на ЕС е срокът им да е за две години.

Макрон трябва да работи по-сериозно в Полша и Унгария не само за директивата за командированите работници, но и по други въпроси, например изграждането на военните способности на ЕС или плановете за Европа с две скорости.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още