IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон печели сърцата на бизнес лидерите на Франция

Това отчасти се дължи на надеждите, че той ще постигне устойчивото стабилно разширяване, към което се стремяха предшествениците му

10:49 | 09.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон печели сърцата на бизнес лидерите на страната, които разчитат той да прокара радикални реформи, за да поддържа икономическото възстановяване, коментира Bloomberg.

Изпълнителни директори на редица дружества - от банката Societe Generale до компанията за строителни материали Saint-Gobain - говорят за по-оптимистични настроения, откакто новият президент бе избран през май. Това отчасти се дължи на надеждите, че той ще постигне устойчивото стабилно разширяване, към което се стремяха предшествениците му. Очаквания за намаляване на данъците, по-стегнати държавни разходи и безпрецедентна реформа на трудовите закони също засилват доверието.

Доверието на бизнеса е на шестгодишен връх, а оптимизмът сред потребителите също стабилно се повишава. Централната банка на Франция ще представи днес данните за настроенията през юли и ще публикува първата си оценка за растежа през третото тримесечие.

„Победата на Макрон предизвика надежда“, казва Филип Вехтер, директор на икономическите проучвания в Natixis Asset Management. “По-високите прогнози за инвестиции и наемане на служители в проучванията отразяват „меден месец“, който може да сложи край на изоставането на растежа на Франция зад този на останалите страни в еврорегиона, стига Елисейският дворец да изпълни очакванията“.

Президентът иска да намали регулациите – нещо, което много други европейски страни вече са направили, за да подобрят потенциала си на растеж. Макар че вярата на корпоративните лидери дава тласък за промяна, нужно е тази позиция да се разпространи още повече, тъй като на местно ниво може да има известна съпротива.

„Определено настроенията са по-добри във Франция, има по-високо ниво на доверие“, казва Фредерик Одеа, главен изпълнителен директор на Societe Generale, в интервю за Bloomberg. Третата по големина банка във Франция отчита ръст от 10% на дългосрочните инвестиционни заеми към малките и средни предприятия през второто тримесечие, казва той.

Икономиката в момента се радва на най-силното си продължително разширяване от 2011 г., като брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,5% през второто тримесечие. Индексът САС 40 се е повишил с 7,3% тази година, излизайки пред общоевропейкият индекс Stoxx Europe 600.

Общият PMI индекс също остава висок, макар да отчита лек спад през последните два месеца, сигнализирайки известно свиване. Икономистите очакват растеж от 0,4% през това тримесечие, сочи проучване на Bloomberg.

„Растежът може леко да се забавя, но би трябвало да остане достатъчно бърз, за да помогне на безработицата да намалее“, казва икономисти от Bloomberg Intelligence. “Макрон има рядката възможност да повиши дългосрочните перспективи на икономиката, прокарвайки радикални реформи, които целят да направят пазара на труда по-динамичен“.

Макрон вече има добро реноме сред бизнеса. Като съветник на бившия президент Франсоа Оланд той направи редица стъпки, включително данъчни кредити за 40 млрд. евро.

„През последните няколко седмици започвам да виждам малка промяна в отношението, което е положително“, каза шефът на Saint-Gobain Пиер-Андре дьо Шалендар пред анализатори през юли. „По-оптимистично настроен съм за Франция, отколкото бях преди шест месеца, а и преди два месеца“.

Най-трудната битка за Макрон ще бъде реформата на трудовия кодекс. Разочароващите данни за създаването на нови работни места бяха сред основните причини, поради които Оланд стана първият президент от половин век, който не се кандидатира за втори мандат. Въпреки спада в рейтинга на Макрон говорителят на правителството Кристоф Кастанер каза миналата седмица, че графикът за реформи остава без промяна, като новите правила ще бъдат наложени следващия месец.

„Франция все още отчита ниво на растеж, което е под потенциала ѝ“, каза финансовият министър Брюно льо Мер за Bloomberg преди дни, запазвайки прогнозата си за растеж от 1,5%. „Франция трябва да се справя много по-добре от основните си партньори като Германия, а не по-зле. Това е целта ни и ние ще я следваме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още