IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж засилва усилията си в битката за водещ финансов център на ЕС

Според финансовия министър на Франция Брюно льо Мер френската столица ще победи Франкфурт

14:06 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер заяви, че Париж ще бие Франкфурт в битката за водещ финансов център на Европейския съюз (ЕС) след излизането на Великобритания. Той обаче все пак призна, че френската столица има с какво да навакса, съобщава Bloomberg.

„Ще вземем трудните решения, ще понижим френските данъци, ще направим страната ни по-привлекателна“, каза Льо Мер в телевизионно интервю от офиса си в Източен Париж. „Ще победим в състезанието“.

Откакто миналата година Великобритания гласува да излезе от ЕС, Франция се впусна в битка с Германия и Ирландия, за да спечели част от финансовата индустрия, която планира да се премести от Лондон. Твърдите правила при уволнението на служителите, както и високите и волатилни данъци обаче ограничават усилията на Франция.

В резултат на това Франкфурт вече е спечелил около два пъти повече ангажименти за преместване от големите банки в сравнение с Париж.

Льо Мер обяви в края на миналия месец, че ще премахне данъка върху финансовите трансакции следващата година, заявявайки, че той спира банките, които обмислят преместването си в Париж. Президентът Еманюел Макрон също обеща постепенно да намали корпоративната данъчна ставка до 25% до края на мандата си през 2022 г. от 33% в момента. Правителството освен това засилва финансирането за двуезичните училища, за да улесни адаптирането на чуждестранните семейства към френския начин на живот.

Париж се надява да привлече 20 хил. работни места от Великобритания, посочва водещата финансова лобистка група във Франция Paris Europlace. Франция се опитва да направи Париж и дом на Европейския банков орган, твърдейки, че може да предложи стабилност и приемственост.

HSBC, която има банкиране на дребно във Франция, заяви, че може да премести до 1000 трейдъри към френската столица, докато банки като Standard Chartered и Nomura Holdings предпочетоха Франкфурт. Deutsche Bank също се подготвя да премести големи части от активите си от търговското и инвестиционното си банкиране, които в момента са в Лондон, във Франкфурт.

Париж е на 29-то място в класацията на Global Financial Centres Index на Z/Yen Group – малко преди Казабланка и след Мюнхен. Лондон е начело на списъка, следван от Ню Йорк и Сингапур.

Много банки, много инвеститори трябва да са наясно, че Франция се променя“, каза Льо Мер, споменавайки и рекордната сделка, с която бразилската футболна звезда Неймар ще премине във френския Пари Сен Жермен тази седмица. „Утре Франция ще бъде мястото, на което да бъдеш. Не само за Неймар, а за всички инвеститори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още