IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положението е драХматично

Темата за платежоспособността на гръцките банки в продължение на месеци е в сивата зона между фикцията и реалността

13:15 | 02.07.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърците продължават да опразват банковите си сметки. Още преди да бъдат преброени резултатите от референдума, първите банкомати може да са празни, пише британският The Times, като се позовава на високопоставен служител.  „Това може да се случи до 80 часа“, казва той.

И в четвъртък продължава напливът към банки и банкомати. До петък пенсионерите, които нямат банкови кредитни или дебитни карти, могат да теглят пари от сметките си – но до 120 евро.  

Картината пред откритите хиляда банкови клона в цялата страна е същата като тази от вчера. На гишетата пенсионерите се обслужват по азбучен ред, въпреки че това не се спазва, хора със здравни проблеми са обслужват приоритетно, отбелязва News.in.gr.


Финансовото министерство обяви, че пенсионерите имат право да получат само по 120 евро в брой за тази седмица. В същото време банките бързат с издаването на дебитни карти на  пенсионери, които нямат такива, за да могат те да теглят по 60  евро на ден, колкото е разрешено, докато банките са затворени. 

Според различни източници в Гърция са останали около 1 млрд. евро за банкоматите, като при сегашния темп дори при тези ограничения след няколко дни банкоматите ще пресъхнат. Гръцката банкова система кърви въпреки капиталовия контрол и ограниченията. Когато гръцките граждани плащат в брой в супермаркета например, в края на деня собственикът натрупва приходите си в брой, вместо, както по-рано, да ги трупа в банковата сметка. Така постепенно и по-малките тегления на потребителите от банкоматите могат бързо да пресушат паричните резерви на банките.

Те все още имат резерви. Но докога ще стигнат не се знае. При всички случаи няма да издържат дълго, пише Sueddeutsche Zeitung. Според различни източници гръцката централна банка обмисля да намали максималната сума за теглене на ден до 20 евро. За да може парите да стигнат до неделя. 

„Гръцките банки са пред колапс“, казва Феликс Хуфелд, президент на германския финансов надзор Bafin. По думите му банките от Солун до Крит едва имат достъп до свежи пари. 

Хуфелд е част от 25-членния Надзорен съвет на новия европейски банков надзор. Там експертите проверяват всеки ден платежоспособността на четирите най-големи гръцки банки. Тези институции държат около 90% от депозитите в страната. Ако скоро положението в Гърция не се промени, в рамките на няколко дни банките ще изпаднат в неплатежоспособност, казва Хуфелд. „Дали става дума за два, три, четири или пет дни, за това може да се спори с часове".

Темата за платежоспособността на гръцките банки в продължение на месеци е в сивата зона между фикцията и реалността. В целия свят, с изключение на някои хедж фондове, вече няма инвеститори, които да заемат пари на гръцкия финансов сектор. А гърците изпразват спестовните си сметки. И двата факта според Хуфелд са ясни индикации за бъдещ проблем за платежоспособността на банките.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който твърдеше, че банките ще отворят в понеделник след референдума, заяви днес, че това ще се случи във вторник и то при условие, че има споразумение. А такова поне засега няма изгледи да се случи скоро. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
'Нещата, които никой не ви казва за Гърция'' (The Wall Street Journal) - http://darikfinance.bg/***/116137#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Безкешова планова икономика :-)звучи добре... нещо като в Дания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
и аз това си мисля но не искам да го пиша В Италия 2013год. предложиха до 50 евро може да се пазарува кеш всичко останало само с дебитни карти Погледнато реално това осветлява икономиката в Гърция която е над 30%(у нас е над 35%) тоест това е добре донякъде и за ликвидността на банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
dr.5rov
преди 8 години
Питам се дали банковия картел няма да направи експеримент с гърците за безналично плащане. Имат си чудесно оправдание. Ситуацията е много подходяща за това. Трябва сериозно да го обмислят :)). Ще им отпуснат парички, но плащания само през карти. Вярно, има много кеш, но може да се направи така, че да не е изгодно да се пазарува кеш и хората да си върнат парите в банките. Както направиха експеримент с bail-in в Кипър защо да не направят сега и експеримент за задължително безкешово плащане в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Военните репарации наложени на Германия след ВСВ и дългът на Гърция са съвсем различни неща!" В смисъл? Какво имаш предвид!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Иначе част от статията се позовава на news.in, сайт с индийски домейн, който не съществува. Има news.in.gr, това ще да е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Иначе част от статията се позовава на news.in, сайт с индийски домейн, който не съществува. Има news.in.gr, това ще да е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
''През първата половина на ноември 2013год. мина едно от най-важните събития, което обаче беше игнорирано от българските медии. Всъщност това беше преломният момент в глобалната финансова система. На конференцията на МВФ която се провежда всяка година, бившия министър на финансите на САЩ Лорънс Самърс заяви, че за да се постигне пълна заетост в икономиката на САЩ е необходимо да се установят отрицателни реални процентни ставки.'' - http://atanasio.blog.bg/drugi/2014/02/01/iznenadan-sym-ot-izkazvaneto-na-eks-finansoviiat-ministyr-la.1234116 Естествено отрицателните лихви не е решение но се правят на хитри пак частните банки да събират отрицателните лихви Проблема е голям и съм описал подробно в коментар 2,3,4,5,8 и 9 тук - http://***.investor.bg/news/comments/197872/130/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Забраняването на кеша е за да се осветли икономиката а колкото до блокирането на пари няма как да стане А отрицателната лихва е отделна тема и проф. Лари Съмърс и нобелиста проф. Пол Кругман говориха за това ноември 2013год. на научната конференция на МВФ - http://atanasio.blog.bg/drugi/2014/02/01/iznenadan-sym-ot-izkazvaneto-na-eks-finansoviiat-ministyr-la.1234116
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 4
stota4kata
преди 8 години
Военните репарации наложени на Германия след ВСВ и дългът на Гърция са съвсем различни неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още