IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положението е драХматично

Темата за платежоспособността на гръцките банки в продължение на месеци е в сивата зона между фикцията и реалността

13:15 | 02.07.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърците продължават да опразват банковите си сметки. Още преди да бъдат преброени резултатите от референдума, първите банкомати може да са празни, пише британският The Times, като се позовава на високопоставен служител.  „Това може да се случи до 80 часа“, казва той.

И в четвъртък продължава напливът към банки и банкомати. До петък пенсионерите, които нямат банкови кредитни или дебитни карти, могат да теглят пари от сметките си – но до 120 евро.  

Картината пред откритите хиляда банкови клона в цялата страна е същата като тази от вчера. На гишетата пенсионерите се обслужват по азбучен ред, въпреки че това не се спазва, хора със здравни проблеми са обслужват приоритетно, отбелязва News.in.gr.


Финансовото министерство обяви, че пенсионерите имат право да получат само по 120 евро в брой за тази седмица. В същото време банките бързат с издаването на дебитни карти на  пенсионери, които нямат такива, за да могат те да теглят по 60  евро на ден, колкото е разрешено, докато банките са затворени. 

Според различни източници в Гърция са останали около 1 млрд. евро за банкоматите, като при сегашния темп дори при тези ограничения след няколко дни банкоматите ще пресъхнат. Гръцката банкова система кърви въпреки капиталовия контрол и ограниченията. Когато гръцките граждани плащат в брой в супермаркета например, в края на деня собственикът натрупва приходите си в брой, вместо, както по-рано, да ги трупа в банковата сметка. Така постепенно и по-малките тегления на потребителите от банкоматите могат бързо да пресушат паричните резерви на банките.

Те все още имат резерви. Но докога ще стигнат не се знае. При всички случаи няма да издържат дълго, пише Sueddeutsche Zeitung. Според различни източници гръцката централна банка обмисля да намали максималната сума за теглене на ден до 20 евро. За да може парите да стигнат до неделя. 

„Гръцките банки са пред колапс“, казва Феликс Хуфелд, президент на германския финансов надзор Bafin. По думите му банките от Солун до Крит едва имат достъп до свежи пари. 

Хуфелд е част от 25-членния Надзорен съвет на новия европейски банков надзор. Там експертите проверяват всеки ден платежоспособността на четирите най-големи гръцки банки. Тези институции държат около 90% от депозитите в страната. Ако скоро положението в Гърция не се промени, в рамките на няколко дни банките ще изпаднат в неплатежоспособност, казва Хуфелд. „Дали става дума за два, три, четири или пет дни, за това може да се спори с часове".

Темата за платежоспособността на гръцките банки в продължение на месеци е в сивата зона между фикцията и реалността. В целия свят, с изключение на някои хедж фондове, вече няма инвеститори, които да заемат пари на гръцкия финансов сектор. А гърците изпразват спестовните си сметки. И двата факта според Хуфелд са ясни индикации за бъдещ проблем за платежоспособността на банките.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който твърдеше, че банките ще отворят в понеделник след референдума, заяви днес, че това ще се случи във вторник и то при условие, че има споразумение. А такова поне засега няма изгледи да се случи скоро. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 22
STRAHO
преди 8 години
"Последното изследване на LSE, изготвено от професор Албрехт Ритшъл, призовава Германия да загърби своето лицемерие по отношение на кризата с гръцкия дълг. По думите му точно опрощаване на гръцките задължения по модела на тези на Германия в рамките на плана Маршал е най-удачното решение на гръцката икономическа криза. Алберт Ритшел разгледа подробно финансовата помощ, която е платена на Германия след войната в рамките на плана Маршал, в който САЩ дава 17 млрд. долара (160 млрд. долара днешни пари) под формата на икономическа подкрепа за възстановяването на европейските икономики, се посочва в анализа. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
"ЕЦБ по закон е задължена да осигурява ликвидност иначе Гърция ще ги съди "А не мислиш ли че по закон длъжникът трябва да си плаща навреме вноските иначе кредиторят ще го осъди. Или за едни може, за други не може. Еб***х тази комунистическа логика.Иначе съм съгласен че Гърция става от добре по-добре. Тези хора на снимките всъщност потропват сиртаки докато чакат да си вземат джобните за деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Забраняването на кеш-а има две цели: да1. блокира пари в банковата система, за да може отрицателният лихвен процент наистина да работи.2. "изсветли" или по-скоро да обложи колкото се може повече търговска дейност. При задаващите се данъчни реформи е много важно трансакциите да са проследими, за да може да бъдат обложени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 17
STRAHO
преди 8 години
За това вече писах но днес гледам тук са го написали по подробно.http://media365.info/?p=68706&oid=1899095"Огромният дълг на настоящата най-голяма икономика на Стария континент за първи път бе опростен през 1953 г., няколко години след падането на нацисткия режим на Адолф Хитлер и края на Втората световна война. Тук обаче не говорим само за пари. Хитлер започна най-голямата война в историята на човечеството, която разруши Европа. Милиони платиха с живота си.Малка Гърция се съгласи с тогавашното решение и опрости дълга на Германия, въпреки че бе сред държавите, които платиха най-голяма цена за нацистките престъпления в страната, се посочва в статията.Гърция показа милост спрямо Берлин и през 1990 г., когато след падането на Съветския съюз и по времето на обединението германският дълг отново бе опростен. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
Банковата ваканция ограничава теглене на пари в кеш но може да се пазарува с дебитни карти на воля с хиляди и стотици хиляди ако искат тоест няма проблем а и ЕЦБ по закон е задължена да осигурява ликвидност иначе Гърция ще ги съди Мечтата на банкстерите е да няма кеш и Италия 2013год. предложи до 50 евро да може да се плаща кеш което е добро за осветляване на икономиката но трябва таван за таксите на банките и мисля ,че гласуваха в ЕП за таван на таксите на банките Франция забранява плащанията в брой над 1000 евро - http://***.investor.bg/news/comments/197521/334/#comment-newestПроблема е голям и съм описал подробно в коментар 2-5 тук - http://***.investor.bg/news/comments/197872/130/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 13
daller
преди 8 години
Прав си, сложиш ли парата в банката, нямаш вече пара докато не си я вземеш обратно. Обаче, това важи и за нас, не само за Гърция, и тук народа ръгаше в КТБ, после фонда дава едни пари.Интересно, защо все за Гърция пишат тези дни все едно са ритнали камбаната, като в Гърция се живее по-добре от при нас? В смисъл, те в Гърция ако са ритнали камбаната, ние отдавна трябва да сме се пренесли при Винету във вечните ловни полета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
то на Варуфакис ще му е по ефтино и в тоалетна хартия да им плаща,но питаш ли ги вложителите в банките дали са съгласни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Варуфакис и Ципрас скоро самите те ще са не само БИТ коин ами и еб***н коин как вървят нещата. Само "ДА" на референдума ги спасява и те на това се надяват според мен, ако че говорят друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 6
stota4kata
преди 8 години
Сложиш ли в банка, вече нямаш пара.Няма ли да му е по-евтино на Варуфакиса да фалират и да връщат само до 100 хилки евра под формата на биткойн!?И без това гръцкият пенсионер е хай тек щом ползва банкови карти,ще ползва и валута на флашка.Хем не тежи колкото портфейл препълнен с евракис,хем не ти трябва банка,защото ти си си банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още