IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приказка без край: Историята на дълговете на модерна Гърция

"Кредитното досие" на южната ни съседка още от началото на ХІХ век е отчайващо

13:23 | 14.08.15 г. 11
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последните седмици вниманието на Европа е съсредоточено върху Гърция и опитите й да се справи с дълговата криза. Южната ни съседка обаче не за първи път изпада в подобни затруднения.

Гръцкото издание Greek Reporter изготви статистика на фалитите на Гърция в модерната й история. Първият всъщност е свързан именно с борбата на гръцкия народ за освобождение. През 1824 г. страната получава 472 хил. паунда заем от Лондонската фондова борса, за да може да продължи борбата за своята независимост. Година по-късно получава още 1,1 млн. паунда, но само част от сумата отива в Гърция, а с останалите се изплащат разходите за лихви, посредничество и погасяването на предишни заеми.

През 1827 г. страната обявява банкрут, тъй като не успява да плати лихвите по първите си два заема.
Годината е 1832 и Гърция вече е независима държава с назначен от Великите сили (Русия, Франция и Великобритания) крал – баварският принц Ото Фридрих Людвиг, приел името Отон I. Той взима кредит от 60 млн. френски франка, с които да погаси задълженията на Гърция по британските заеми, както и за стабилизиране на икономиката на страната.

Но без изненади, предвид лошата икономическа ситуация, през 1843 г. Гърция не успява да погаси задълженията си по новия заем и отново обявява фалит. Така страната е изхвърлена от международните пазари за няколко десетилетия.

През 1878 г. гръцкото правителство урежда своите задължения и така отново има достъп до свежи средства. И властите не се колебаят да теглят нови заеми – общо 6 на брой в периода 1879 – 1891 г. Първият е в размер на 60 млн. франка, получен през 1879 г. Следващите са целеви - 100 млн. франка за изграждането на жп линии през 1884 г, 135 млн. франка за покупка на оръжие и военно оборудване през 1887 г. През 1890 – 1891 г пък са изтеглени 89 млн. франка за изграждането на жп линията, свързваща Пирея и Лариса.

В същия период Гърция успява да изтегли още един заем от 155 млн. франка. Но всички тези кредити водят страната към нов банкрут, обявен през 1893 г.

Greek Reporter коментира, че хазната на страната в тези години е била опразнена от преразходи, корупция и политически кампании, по време на които се обещават масивни разходни програми. Тогава премиерът Харилаос Трикупис се изправя пред парламента и казва фразата, с която е запомнено управлението му: „За съжаление, ние сме във фалит”. Последва спиране на обслужването на задълженията на Гърция, както и орязване на разходите.

През 1896 г. под външен натиск Гърция приема създаването на Международна комисия за управление на гръцките задължения. Тази комисия наблюдава икономическата политика на страната, както и събирането на данъци и управлението на страната като цяло.

В началото на 30-те години на миналия век светът навлиза в Голямата депресия и много страни обявяват невъзможност да плащат задълженията си. Една от тях е Гърция, която през 1932 г. обявява мораториум на плащанията си, който продължава до 1964 г.

В годините след Втората световна война Гърция се фокусира върху своето възстановяване. До края на 1955 г. са изтеглени само три международни заема на обща стойност 145 млн. долара. Няколко години по-късно са изтеглени нови 28 заема от Западна Германия, САЩ и Великобритания на обща стойност от 406 млн. долара.

По време на управлението на военната хунта (1967 -1974 г.) страната се фокусира върху начини за намиране на вътрешно финансиране и външните заеми са редки. Управлението е теглило няколко заема от френското правителство, както и от международни организации и банки.

През 1985 г. Гърция вече има най-големия публичен дълг в света спрямо броя на населението. Това започва да тормози икономиката и слага край на растежа на страната. Гръцкият премиер Андреас Папандреу вече е получил заеми за развитието на транспортни проекти, както и за развитието на инфраструктурни проекти в градовете на страната.

Южната ни съседка навлиза в новото хилядолетие с предупреждение, изпратено само дни преди закриването на Олимпийските игри към останалите държави от еврозоната, че нещата с публичния дълг и бюджетния дефицит ще се окажат по-лоши от очакваното.

Така през 2005 г. Гърция се превръща в първата държава в Европейския съюз (ЕС), която е поставена под финансов мониторинг от Европейската комисия.

През май 2010 г. премиерът Георгиос Папандреу, син на Анреас Папандреу, подписва първата програма за спасението на Гърция на обща стойност от 107,3 млрд. евро. Тези средства обаче се оказаха недостатъчни и през март 2012 г. беше изготвена и втора програма за още 130 млрд. евро за периода 2012 – 2014 г. Този пакет беше одобрен от правителството на Антонис Самарас.

Сега правителството на Алексис Ципрас, дошло на власт с обещания за справедливо споразумение с международните кредитори, ще работи по изпълнението и на третата спасителна програма. Целта е да получи средства, с които да покрива задълженията си по предишните програми. 

Три пъти за щастие, както се казва. Предстои да се изясни дали това важи и за гръцката дългова криза и дали това управление, дошло на власт с популистки обещания, ще успее реално да погледне на нещата и да извади страната от спиралата на задълженията.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмОт години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е особена ,сложна и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29Проф. Маргарет Кенеди го формулира добре ''Пари без лихва и инфлация'' - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.html,и това сега вече не е пожелание защото за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Криза е системна и Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 8 години
По първата програма са отпуснати - 107,3 млрд. евро!По втората програма са отпуснати - 130,0 млрд. евро!По третата програма предстои да бъдат отпуснати 86 млрд. евро!Напиши в търсачката Гърция и там ти показват едно към едно следното: "Брутен вътрешен продукт: 242,2 милиарда USD (2013 г.) Световна банкаДържавен дълг като процент от БВП: 175,1% от БВП (2013 г.) Евростат "ВЗЕМИ КАЛКУЛАТОРА И СМЯТАЙ КОЛКО Е ДЪЛГА, КОЛКО СА ЛИХВИТЕ ПО НЕГО !!Въпреки обидните квалификации ще се окаже, че съм прав и за дълга и за лихвите!!Какво да кажем за първия транш от 26 млрд ? които ще бъдат разпределени по следния начин :- 13 млрд.? за кредиторите- 10 млрд ? за "гръцките" частни банки- 3 млрд ? за държавата и то след няколко месеца. На това Буш и последвалият го в решението РАФАЕЛ КОРЕА му казват не държавен а "ОМРАЗЕН ДЪЛГ".Падането от власт на Ципрас и идването на радикалите в Гърция ще доведе до неговото официално обявяване! Рано или късно това ще се случи и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Van Basten
преди 8 години
КРАС, пишеш простотии... не знам дали от незнание или нарочно....Първата и втората програма вкараха НОВИ / ДОПЪЛНИТЕЛНИ КРЕДИТИ в продупчената каца наречена Гърция... Успоредно им ОТПИСАХА 100 млрд.евро.Накратко в момента трябваше да имат 485 млрд.евро кредити, а не 385.... Лихвения процент по заемите на Гърция е изключително нисък за нивото на риск. Не ми се занимава да търся, но едва ли е повече от 2,5-3 %....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Ами очевидно дългът по време на приемането на първата програма е бил 148 млрд евро.Ей, много си ***! На конкурса за *** май късат всички с IQ над 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 19
крас
преди 8 години
По първата програма дълга е 107,3 млрд. евро!По втората програма дълга е 130,0 млрд. евро!ВСИЧКО ................................237,3 млрд. евро!Към момента се сочи дълг от 385 млрд. евро!Какви са тези лихви които за пет години са 148 млрд. евро бе??Ами това са 62% лихва за пет години!!ГОДИШНАТА ИМ ЛИХВА ДОСТИГА ДО 13% ?!!!Егати и мародерите са тези гръцки кредитори!!НИТО ПРИВАТИЗАЦИЯ , НИТО МЕРКИ В ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ СПАСЯВАТ ГЪРЦИЯ!Спасява ги само обявяването на фалит!За съжаление на АЛЧНИТЕ кредитори ПРИ ФАЛИТ НАДЪРЖАВАТА няма разписано международно правово законодателство с което се уреждат отношенията м/у КРЕДИТОР и ДЛЪЖНИК и кредитора пие една студена вода!Въпрос на време е да бъде обявен фалита на държавата, но това ще стане след като ЧАСТНИТЕ БАНКИ нагушат първия транш от третия заем. След това идва времето на обявяване на дълга за "ОМРАЗЕН" !!Това ще е времето на ВАРУФАКИС и Зои Константинопулу!ВРЕМЕТО Е ТЯХНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
Един Българин
преди 8 години
Най-добре да я ликвидираме тази държава. Явно няма да може да се ръководи сама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Много точно заглавие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
"Три пъти за щастие, както се казва. Предстои да се изясни дали това важи и за гръцката дългова криза ..." - това се видя, че не вАжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още