IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата търговия в Азия приключи с подем

Индексите в региона приветстваха сигналите, че ЕЦБ вероятно ще разшири програмата си за стимули

12:29 | 23.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските фондови пазари последваха европейските и американските борси и завършиха сесията в четвъртък с ръстове, съобщи CNBC. Индексите в Азия приветстваха сигналите, че Европейската централна банка по всяка вероятност ще разшири програмата си за стимули през декември. В четвъртък ЕЦБ остави основните си лихви непроменени, а на пресконференцията президентът Марио Драги заяви, че банката ще трябва да преразгледа плана си за изкупуване на активи.

Паневропейският индекс STOXX 600 записа 2% ръст, а отвъд океана индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с над 300 пункта и отбеляза най-доброто си дневно представяне от 8 септември.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 2,1% до 18 825 пункта, което е най-високото му ниво от 31 август.

Основният китайски индекс Shanghai Composite приключи сесията с 1,3% повишение.

Индексът CSI300, който обединява най-големите компании, листнати на борсите в Шанхай и Шънджън също записа ръст от над 1%.

Акциите на компаниите с малка капитализация продължават да се представят добре, като индексът на стартъпите ChiNext (аналог на Nasdaq) скочи с 3,5%.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng отчете повишение от 1,4%.

Южнокорейският индекс Kospi нарасна с 0,9%, стимулиран от данните, че икономиката е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие. Ръстът на БВП в сравнение с предходното тримесечие е най-високият от пет години насам. На годишна база повишението възлиза на 2,6%.

Акциите на петролната компания SK Innovation поскъпнаха с 8,8%, след като фирмата отчете стабилен ръст в оперативната печалба на годишна база.

Австралийският индекс S&P ASX 500 се повиши с 1,7% до 2-месечен рекорд и подобри най-доброто си дневно представяне от 5 октомври.

Малайзийският индекс KLCI се повиши леко – с 0,4%, тъй като инвеститорите са предпазливи преди публикуването на годишния бюджет за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още