IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Азия останаха под натиска на ниските цени на енергийните стоки

Песимистичните данни от Япония и заложническата криза в Австралия също повлияха негативно върху нагласите

10:44 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите в Азия останаха под натиска на ниските цени на енергийните стоки

Азиатските борси затвориха първата сесия за седмицата с отстъпления, след като инвеститорите продължиха да реагират негативно на спада в цените на енергийните стоки. Песимистичните данни от Япония и заложническата криза в Австралия също повлияха върху нагласите.

Цените на петрола се върнаха към растеж в началото на новата седмица след достигнатите повече от 5-годишни дъна в петък. Тогава Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи в доклад, че глобалното търсене на "черното злато" през следващата година ще бъде по-слабо от очакваното досега. Доставките от производители, които не са членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пък ще са по-големи.

Потреблението ще нарасне с 230 000 барела на ден по-малко от очакваното през ноември, сочи последната прогноза на базираната в Париж 29-членна организация.

Същевременно производството от страни извън ОПЕК ще се покачи с по-бързи темпове, отколкото Агенцията прогнозира през миналия месец. По този начин добивът ще нараства още по-бързо от търсенето, което може да постави под допълнителен натиск възможността на някои страни да запълнят държавните си бюджети.

МАЕ посочи, че намалява прогнозите и защото икономиките на държави производители са засегнати от падащите цени. По-голяма част от понижението на цената за следващата година се дължи на Русия, където санкциите спъват растежа. 10 от 12-те члена на ОПЕК дължат значителна част от бюджетните си приходи на продажбата на "черно злато" според Bloomberg.

Междувременно месечният доклад на ОПЕК прогнозира, че световното търсене на произвеждания от картела петрол ще спадне до 28,9 млн. барела на ден през следващата година – най-ниското от 12 години насам, спрямо 29,4 млн. барела на ден през 2014 г.

"Днес беше тежък ден за търговията в Азия. Wall Street бе засегнат, имахме и продължителен драматичен спад на цените на петрола. С това подновяване на пазарната волатилност нямаше как да няма червени стрелки днес", коментира пред CNBC Ричард Илей, главен икономист за Азия в BNP Paribas.

Японската производствена активност се забавя през тримесечието до края на декември според нов доклад на Японската централна банка (ЯЦБ). Проучването породи нови опасения относно способността на правителството да съживи икономиката след изпадането в рецесия през последното тримесечие.

Производственият индекс Tankan спада от 13 пункта в тримесечието до края на септември до 12 пункта през текущото. Всяко ниво над нула е сигнал за по-голям оптимизъм, отколкото песимизъм сред най-големите японски производители.

Въпреки цялостната положителна картина условията на вътрешния пазар отчитат много отрицателни стойности през текущото тримесечие. Търсенето и предлагането в чужбина пък се подобряват незначително.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отстъпи рязко в понеделник въпреки убедителната победа на водената от премиера Шиндзо Абе коалиция в предсрочните избори през уикенда.

Повечето големи компании от индекса отчетоха спадове, водени от пониженията на автомобилопроизводителите Suzuki Motor, Nissan и Toyota Motor, които изтриха между 1,8 и 2,5%.

Австралийските акции затвориха с пети пореден спад, след като спадащите цени на суровините поставиха под известен натиск местните добивни дружества. В разгара на търговията S&P ASX 200 дори удари 9-седмично дъно от 5 146 пункта.

Позитивен сигнал дойде от петролните и газови производители Santos и Oil Search, които затвориха с покачвания от съответно 4,2 на сто и 1,5%. Капитализациите на Rio Tinto и BHP Billiton пък спаднаха с по 0,5 на сто.

Междувременно шестима души досега са напуснали кафенето в центъра на Сидни, където от повече от 6 часа въоръжен мъж държи неизвестен брой заложници.

Австралийски медии съобщават, че заложниците в кафенето са се свързали с тях и са предали две искания на похитителя – да говори с премиера на Австралия Тони Абът и в кафенето да бъде донесен флаг на групировката Ислямска държава.

Въоръжен мъж взе заложници в кафене на шоколадовата компания Lindt на централния площад "Мартин" около 0:45 часа българско време. Полицията бързо отцепи площада и няколко прилежащи улици.

Китайският индекс Shanghai Composite компенсира загубите в последния час на търговията, за да затвори на зелена територия.

Тласък дадоха финансовите компании, като Industrial and Commercial Bank of China, Citic и Huatai Securities добавиха по над 5 на сто.

В Хонконг Hang Seng изтри близо процент в следобедната сесия, за да се приближи до ключовото ниво от 23 000 пункта.

Южнокорейският индекс KOSPI компенсира част от изоставането си в края на търговията, но въпреки това затвори под чертата.

Търговците на дребно се представиха по-добре от очакванията на фона на прогнозите, че правителството може да смъкне част от регулациите в сектора, свързани с работата на супермаркетите през уикенда. Shinsegae добави 0,8%, а неговият електронен филиал E-Mart се повиши с почти 6%.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още