IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ отново понижи очакванията си за търсенето на петрол през 2015 г.

Световното потребление ще се увеличи с 900 хил. до средно 93,3 млн. барела на ден, прогнозира организацията

12:00 | 12.12.14 г.
МАЕ отново понижи очакванията си за търсенето на петрол през 2015 г.

Глобалното търсене на петрол през следващата година ще бъде по-слабо от очакваното досега според Международната агенция по енергетика (МАЕ). Доставките от производители, които не са членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пък ще са по-големи.

Потреблението ще нарасне с 230 000 барела на ден по-малко от очакваното през ноември, сочи последната прогноза на базираната в Париж 29-членна организация, съобщава Bloomberg.

Същевременно производството от страни извън ОПЕК ще се покачи с по-бързи темпове, отколкото Агенцията прогнозира през миналия месец. По този начин добивът ще нараства още по-бързо от търсенето, което може да постави под допълнителен натиск възможността на някои страни да запълнят държавните си бюджети.

МАЕ посочи, че намалява прогнозите и защото икономиките на държави производители са засегнати от падащите цени. По-голяма част от понижението на цената за следващата година се дължи на Русия, където санкциите спъват растежа. 10 от 12-те члена на ОПЕК дължат значителна част от бюджетните си приходи на продажбата на "черно злато" според Bloomberg.

"Някои от местата, където търсенето нарастваше особено бързо през последните години, бяха страните производителки, защото рекордно високите цени бяха огромен стимул", заяви Антоан Алф, ръководител на анализиращото петролната индустрия поделение на МАЕ. "Сега тези страни са засегнати много", добави той.

Световното потребление на петрол ще се увеличи с 900 000 барела на ден, или 1 на сто, през следващата година до средно 93,3 млн. барела на ден според доклада. Същевременно МАЕ запази оценките си за глобалното нарастване на търсенето през 2014 г. без промяна на ниво от 700 000 барела на ден.

"Въпреки по-ниските цени на суровия петрол ние очакваме производството в САЩ да продължи да се развива с бързи темпове през 2015 г.", покачвайки се с 685 000 барела на ден, посочва агенцията.

Производството на ОПЕК намаля с 315 000 барела на ден през миналия месец заради проблемите с добива в Либия, където производството спадна с 180 000 барела до 690 000 на ден поради проблемите в Ел Шарара – най-голямото петролно находище в страната.

Производството в Саудитска Арабия, най-големият производител в рамките на ОПЕК, намаля с 70 000 барела до 9,61 млн. барела заради затварянето на нефтеното находище Хафджи, което кралството дели с Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още