IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: 40 трлн. долара ще покрият световните енергийни нужди до 2035 г.

Tърсенето на петрол и газ расте, а производството и съоръженията за обработката им трябва да бъдат заменени

12:03 | 03.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	В световен мащаб разходите за добив на петрол и газ ще скочат с 25% до 850 млрд. долара годишно до 2035 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В световен мащаб разходите за добив на петрол и газ ще скочат с 25% до 850 млрд. долара годишно до 2035 г. Снимка: Ройтерс

За да бъдат задоволени световните енергийни нужди до 2035 г., ще бъдат необходими инвестиции за 40 трлн. долара, тъй като търсенето расте, а производството и съоръженията за обработка трябва да бъдат заменени, предупреждава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Повече от половината от тази сума ще бъде необходима, за да се компенсира намаляващото производство от остаряващите петролни и газови полета. Останалото количество следва да бъде пренасочено към търсенето на нови запаси, с което да се задоволи нарасналото търсене, гласи официалното становище на базираната в Париж агенция.

Светът ще зависи значително от държави, които забраняват достъпа на чужди компании до своите петролни резерви, тъй като добивът от шистови източници в Северна Америка се очаква да започне да намалява от средата на следващото десетилетие, прогнозират от агенцията.

„Намаляващото производство и остаряващите съоръжения поставят политиците и индустрията пред сериозно реинвестиционно предизвикателство“, гласи позицията на МАЕ, която съветва 29 от най-индустриализираните нации по въпросите на енергийната политика. „Що се касае до петрола – фокусът за посрещането на постепенното изменение на търсенето се измества към основните притежатели на конвенционални ресурси в Близкия изток, тъй като се очаква до 2020 г. ръстът на доставките от страните извън ОПЕК да започне да отслабва.“

Въпреки че бумът на добива от шистови ресурси в САЩ увеличи производството в страната до най-високото ниво за последните 30 години, намалявайки зависимостта на най-големия потребител на петрол от внос, очакванията са, че ръстът в производството ще се охлади. По този начин ще се възстанови значението на доставките от държавите в Близкия изток и членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

В световен мащаб разходите за добив на петрол и газ ще скочат с 25% до 850 млрд. долара годишно до 2035 г., като по-големият дял ще се пада на природния газ, прогнозира МАЕ. Натискът върху световните пазари ще се увеличи, ако инвестициите в богатите на ресурси държави от Близкия изток се осъществят твърде бавно. Това ще добави средно по 15 долара към цената на барел петрол до 2025 г. Миналата година фючърсите върху петрола тип Брент струваха 108,70 долара.

„Перспективите за своевременно увеличаване на петролните инвестиции в Близкия изток са неясни“, твърди Агенцията, според която повече от 70% от световните петролни и газови резерви са собственост на предприятия, контролирани от държавите. На страните членки на ОПЕК, измежду които най-голям производител на петрол е Саудитска Арабия, се падат 40% от световните доставки на петрол.

Около половината от предвидените разходи в размер на 40 трлн. долара до 2035 г. ще бъдат за добиване, рафиниране и транспортиране на изкопаеми горива, показват изчисленията на МАЕ.

Две трети от общата сума ще бъдат похарчени на развиващите се пазари. Инвестициите, нужни в сектора на възобновяемата енергия, ще бъдат 6 трлн. долара, а от 1 трлн. долара ще се нуждае ядрената енергетика.

Годишните разходи за задоволяване на световните енергийни нужди ще се увеличат до 2 трлн. долара до 2035 г. в сравнение с миналогодишните 1,6 трлн. долара, прогнозират още от МАЕ. Причислявайки и разходите за енергийна ефективност до 2035 г., общата инвестиция нараства до 48 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Печатането решава проблема само на борсата... в реалния производствен сектор печатането само води до повишаване на цените, което контрира ефекта от новонапечатаните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ше ги напечатат бе какав е проблема ... и без тва само тва праат от няколко години ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dmtk
преди 9 години
Дрън дрън. Тези пари все едно растат по дърветата.Няма от къде да ги намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още