IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия остава "страната на възможностите" за инвеститорите

Страната трябва да привлече още чужди инвеститори, но това ще бъде много по-трудно, отколкото да задържи тези, които вече имат бизнес там

16:46 | 23.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия остава "страната на възможностите" за инвеститорите

В момента Русия има толкова лоша репутация като място за правене на бизнес, че на човек може да му бъде простено, ако се чуди защо западна компания би искала да отвори магазин там.

Краткият отговор е, че компаниите, които вече инвестираха в Русия, успяха да избегнат корупцията, да работят въпреки задушаващата бюрокрация и да правят пари – дори повече, отколкото биха могли да направят в най-развитите икономики.

Всъщност кризата в Украйна можеше и да не дойде в един от най-лошите моменти за руската икономика, пише в свой анализ за Financial Times старши партньорът в базираната в Москва консултантска компания Macro-Advisory Крис Уийфър.

Миналогодишният растеж бе само една трета от регистрирания през 2012 г. ръст от 3,4%. Страната отчаяно се нуждае от обновяване на своите бедни инфраструктура и индустриална база, а това означава, че трябва да възстанови доверието у инвеститорите - както към местните, така и към външните.

Но подобни мрачни предсказания са правени и преди и всеки път се оказваха грешни и скъпоструващи. Предприятията и инвеститорите, които си тръгнаха от Русия по време на предишните кризи, изпуснаха доходоносните възстановявания, които последваха.

Възходът на руската средна класа лежи в основите на оптимизма. Според някои изчисления Русия вече е вторият по големина потребителски пазар в Европа. Със своите 144 млн. души страната дори може да стане най-големият на Стария континент.

Използвайки дефинициите на клуба на най-богатите страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), руската средна класа съставлява повече от половината от населението. За сравнение – средната класа е 30 на сто в Бразилия, 21% в Китай и 11% в Индия.

Резултатът е растящ пазар от заможни потребители. Между 2000 и 2012 г. търговията на дребно в Русия растеше с по 20% на година. Забележителният бум на вътрешното потребление завърши. Миналата година темпото се забави до 5%. Но тенденцията е ясна. Руснаците се приспособяват към заможния начин на живот, типичен за жителите на развитите държави.

Растящата средна класа в Русия предлага не просто търговска възможност. С течение на времето тя ще преформулира политиката на страната. Доста неща се промениха за последните 12-ина години. Гласоподавателите яростно подкрепят присъединяването на Крим в границите на Руската федерация, но проучванията също така показват постоянното нарастване на загрижеността на гражданите за състоянието на икономиката.

Броят на руснаците, свикнали да пътуват по света и да харчат парите си в други страни, се увеличава. Кремъл знае, че социалната и политическата стабилност на страната зависи от способността му да запази този нарастващ дял от населението, което постепенно свиква да води такъв начина на живот.

През 2008 г., когато спадащите цени на горивата изядоха валутните резерви на страната, правителството научи скъпоструващ урок.

Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Сигурно ще има доста спекулативни играчи, които ще инвестират за да използват голямата покупателна сила на средната класа в Русия. Лошото обаче за руската икономика е, че ще има много малко играчи, които ще искат да инвестират в експортно ориентирани производства, които да заместят един ден намаляващите приходи от нефт и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още