IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Студена война ще изпрати Русия в рецесия

Международните санкции ще ограничат инвестициите и ще повишат разходите за финансиране на страната, сочи анализ на местни банки

13:44 | 24.03.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новата Студена война ще изпрати Русия в рецесия

Наложените от САЩ и Европейския съюз (ЕС) санкции на Русия, породени от анексията на Крим, изпращат страната в рецесия, пише Bloomberg.

Според анализи на руските банки, в това число и на държавната VTB Capital, деветата по големина икономика в света ще се свие в продължение на най-малко две тримесечия. Причината са очакваните международни наказания за анексирането на Кримския полуостров, които ще ограничат инвестициите и ще повишат разходите за кредитиране на външните пазари.

Санкциите, които досега са фокусирани върху конкретни личности, вероятно ще бъдат разширени и ще бъдат насочени към определени области на икономиката.

Президентът Владимир Путин разшири популярността си сред руснаците до 5-годишен връх след действията в Крим, който стана отново част от Русия 60 години по-късно. Въпреки това от началото на годината руските акции отчитат изключително лоши резултати в сравнение с пазарите на Запад.

"Ние сме свидетели на началото на нова геополитическа и икономическа Студена война. Мисля, че ще отнеме най-малко 2 до 3 години, за да се установи някакъв вид равновесие", заяви Мирча Джоана, представител на правителството на Румъния за дипломация и икономически проекти.

"Този, който ще плаща сметката за тази агресия, без значение колко популярна и патриотична изглежда, ще бъде руският народ. Има огромна разлика между икономическата сила на ЕС и САЩ и тази на Русия", допълни той.

Руският бенчмарк MICEX изтрива 11,6% от началото на тази година в сравнение със спада от 4,8% на единния индекс MSCI Emerging Markets. По време на днешната търговия измерителят се покачва леко с 0,16% до 1 309,45 пункта.

Междувременно рублата е втората най-зле представяща се валута след аржентинското песо сред 24-те водещи парични средства от развиващия се свят. Въпреки че през днешния ден поскъпват с 0,42% до 36,097 за долар, руските пари изтриват малко под 9 на сто от началото на 2014 г.

Дори и преди най-тежкия сблъсък със Запада след края на Студената война, руската икономика бе изправена пред най-слабия си растеж от кризисната 2009 г. насам. Последните планове на местните управляващи за задвижване на потребителското търсене се провалиха и не съумяха да компенсират свитите инвестиции.

"Сегашната ситуация в икономиката носи ясни признаци на криза", заяви през миналата седмица заместник-министърът на икономиката Сергей Беляков. Изявлението му дойде в навечерието на обявяването на санкциите от САЩ и ЕС.

"Русия вероятно ще се потопи в рецесия през второто и третото тримесечие на тази година, като "вътрешното търсене ще бъде блокирано с оглед на несигурността и по-строгите финансови условия", смятат от базираната в Москва ВТБ.

Централната банка на Русия неочаквано вдигна основната си лихва с 1,5 процентни пункта, след като нахлуването на военни в Крим предизвика падане на рублата. Владимир Путин одобри окончателно анексията на черноморския полуостров на 21 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Хора, про-майдански настроените в Крим са бойкотирали референдума. В такъв случай, и без заплахата с дула, 90 и повече проценти са лесно обясними. Щото се броят измежду гласувалите. А хората на Тимошенко и там, днешните юнаци в Киев, допълнително потапят националната си икономика. Да бяха си първо импийчнали Янукович, после-тихо и спокойно, пресрочни избори, и сега и Украйна щеше да е цяла, и да ползват /малко: по-евтиния газ, и да не се подлагат на ЕС и щатите.Да, ама не.Прав ще излезе Айнщайн: Две неща са безкрайни, Вселената и човешката Глупост, като за първото, и той не беше сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Русия ПРЕЖИВЯ последния период на деградация. Времето, в което тя "пропусна" да стане нещо повече от енергиен и суровинен доставчик. И идва моментът, в който тя трябва да се интензифицира вътрешно. как? Като и бъдат поставени ограничения отвън. Разбира се, от "лошия" /а, според мен, недалновиден/ Запад. Ще има ръст на безработицата, спад в жизненото равнище и т.н. и руската икономика ще бъде ПРИНУДЕНА да се модернизира. А Западът ще се усети, че е избрал лошата ръка, ала със закъснение. И Путин ще посочи на своите хора, как /наистина, недалновидният/ Запад ги прави заложници за това, че са пожелали и постигнали нещо, което им е историческо право...и те ще се обединят допълнително около Него. Спомнете си българското Съединение. Случва се нещо подобно, в общи линии. Ала Русия има, за разлика от ЕС, голям допълнителен търговски потенциал: Всички останали. Азия, например, Африка... Ако ще, и да претърпи рецесия. Е, ще понамалеят потоците туристи, вкл. към България. да му мислим ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Така казано е по-добре.+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
The Independent: Западът трябва да спре да крещи на руснаците23 Март 2014 | 04:20 | Агенция "Фокус"Симферопол. Ако Западът иска да намали напрежението на Кримския полуостров, той трябва да спре да крещи на руснаците, като се започне от срещата на върха в Хага, коментира британският в. The Independent. В рамките на една бурна седмица станахме свидетели как отношенията между Русия и Запада охладняха до ниво, което не бяхме виждали от края на Студената война. От руска гледна точка, кримският референдум, независимо от своите недостатъци, с неоспоримия си вот дава право на Москва да присъедини Крим. Но от гледна точка на Запада, гласуването се е провело с измама и под дулото на пистолет, Седмицата приключи с подписването от страна на ЕС и Украйна на ключови части от онова споразумение, което по-рано разгневи Русия.Но ако искаме да сложим край на тази опасна ситуация, ние трябва да разберем изходната точка на Русия. Както повечето политици, Владимир Путин е готов да манипулира истината, когато това е необходимо. Но в по-голямата част от своите публични изказвания, той остава поразително верен на това, което действително мисли. Речта на руския лидер от вторник е много добър пример за това. Той беше напълно искрен, когато обвини Запада в двойни стандарти и в системно подкопаване на репутацията на Русия. Според него, Западът е излъгал Москва за разширяването на НАТО, и е подкрепял всеки скорошен руски враг от Дудаев в Чечня до Саакашвили в Грузия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Предубеждението, субективните симпатии и предпочитания и абсолютният дефицит на умни и смели политически лидери ще доведе Запада до колапс! Русия е живяла в мизерия и пак може, но това, което чака Европа ще е катастрофа!Тези дни съвсем незабелязано от "натопорчените" и агресивни закани за "наказания" на Русия мина една статия на един умен, ерудиран и опитен професионалист - сър Тони Брентън (Sir Anthony Russell "Tony" Brenton), публикувана не в руска медия, а в The Independant. За ползващите английски - ето оригиналният сорс:http://***.independent.co.uk/voices/commentators/ukraine-crisis-crimea-is-lost-but-there-is-a-deal-waiting-to-be-done-9210169.htmlЗа останалите - в кратце това, което публикуваха срамежливо тук-там някои наши медии: (Следва)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Veselin Yolov
преди 10 години
Няма нации, мистър Бийл! ... Светът е бизнес, мистър Бийл! http://youtu.be/6znSObrotU0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
bertram
преди 10 години
не рецесия, а депресия направо....това не значи, че ЕС ще цъфти през това време...напротив и ние ще го ядем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 9
data
преди 10 години
В цялата история на Русия са следвали периоди на затваряне на стараната водещи до деградация след което е следвал период на отваряне към света . Сега като гледам - нищо ново !А това че Русия няма шанс срещу запада е ясно и на децата от първи клас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
dakl
преди 10 години
Началото на края ще е мъчително , но преди всичко за тези които вече четвърт век определят кой в света е прав и кой трябва да бъде обявен за враг!Шансът чрез сплашване на Русия да бъдат възпрени потенциалните им противници е просто минимален.По скоро процесът ще бъде обратен, защото и много от днешните близки съюзници на англосаксите едва ли са твърде доволни от положението в което са поставени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Защо пък точно твоето мнение да е по-добър показател за правилното движение на световните валути?И на кого му пука в какво вярваш та да се съобразява с теб и да коригира трендовете спрямо верските ти убеждения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още