IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се уплаши ли Русия от санкциите?

До момента не е ясно дали предложените мерки срещу Москва изобщо могат да бъдат ефективни

22:31 | 23.03.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Ще се уплаши ли Русия от санкциите?

В първите часове след поредната порция икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, руската фондова борса и рублата се сринаха, посочва БиБиСи. Две от най-големите рейтингови агенции побързаха да свалят кредитния рейтинг на Русия и дадоха силно песимистични прогнози за икономическия растеж на страната.

Но дали тези санкции наистина работят? Изследване на престижния институт „Питърсън“ показва, че икономическите санкции са частично успешни в едва 1/3 от случаите, припомня Dnes.bg.

От 174 казуса от Първата световна война насам най-голяма успеваемост (50%) е постигната, когато целта на мерките е сравнително скромна, да речем освобождаване на политически затворник. Когато обаче става въпрос за големи промени, успехът спада до гореспоменатите 30 на сто.

Като конкретен пример за провал, от БиБиСи посочват икономическите рестрикции, наложени от Съединените щати върху Куба през 60-те – ембаргото удря обикновените хора, но няма кой знае какъв ефект върху авторитарния режим.

От друга страна обаче, санкциите срещу Иран в последните години – блокиране на търговски канали за износ на петрол и на парични авоари на властта в чужбина – доведоха иранците на масата за преговори за противоречивата им ядрена програма.

Иранската икономика претърпя сериозни поражения вследствие на рестрикциите. Брутният вътрешен продукт на страната спадна с 6%, а инфлацията достигна ниво от 39%.

За момента санкциите срещу Русия се свеждат до замразяване на банкови сметки в чужбина и забрана за пътувания на хора от най-близкото обкръжение на Владимир Путин. Основният въпрос обаче е дали може да се очаква следващата стъпка – наистина сериозни икономически санкции.

Някои инвеститори не искат да стоят в напрегнато очакване. По последни данни над 60 милиарда долара са напуснали Русия само в първите 3 месеца от 2014-та г., което се равнява на сумата за цялата минала година.

Но трябва да се отбележи и друго – не са редки случаите, в които налагащите санкции всъщност страдат повече от тези, на които са наложени рестрикции.

В иранския случай ембаргото от 2012-та г. доведе до рязък скок в цената на петрола. И европейските рафинерии, които внасят по половин милион барела на ден от Иран, бяха принудени да търсят алтернатива.

Русия е на най-големият енергиен доставчик за цяла Европа и един от трите най-големи производители на петрол в света. Погледнато от този ъгъл съвсем очевидно е защо всички са притеснени от налагане на широкомащабни икономически санкции срещу Москва – ясно е, че руснаците далеч няма да са единствената засегната страна. И е ясно, че няма да са най-пострадалата от ембаргото.

Да, американският президент Барак Обама подписа указ, с който се разрешава налагането на санкции върху отделни сектори на руската икономика. Следващият ход е прилагането на обявените конкретни мерки.

Но дали ще се стигне дотам? Ако да, то Съединените щати и Европейският съюз ще имат една единствена надежда – да попаднат в онези 30%, когато санкциите дават резултат.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Проблемът със санкциите се свежда до опит за сплашване не на Русия , а на потенциалните и поддръжници, а техният брой очевидно притесняват някои хора и институции не само на другата страна на океана.Практически именно това може да доведе до отказ от подчинение на т.нар. международната общност , т.е. на англосаксите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Рублата вече се катери, борсата - същоА това за санкциите:Чудя се как Западът ще се снабдява в Афганистан и ще се измъква от блатото там, ако Русия прекрати като отговор т. нар. транзитна програма - използване наруското въздушно пространство и ЖП линии за снабдяване и изтегляне на НАТО от Афганистан.Гледам картата и си викам - дали през Пакистан или през ИранДругаде няма как....Мъкааааааааааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
и Китай е пример за цял свят за мир и ред!!! -ама смисъла не е както на маймуните им се иска, а обратно - че има мир и ред въпреки проведения режим :)))))))))еднопартийна комунистическа държава, в която нищо не подлежи на извънпартиен контрол! => одобрението на мирния концлагер е "добър" пример!"Главен политически проблем остава нарушаването на човешките права" - но това както се казва е пренебрежимо зло, спрямо действителния резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
От какво по-точно да се уплаши - от разнородна група разглезени социалистически търтеи предвождани от *** корумпирани гейове, които с елементарни неща не могат да се справят, камо ли с война и то със силна страна като Русия???Всичко е цирк бе хора. Продължавам да го твърдя - договориха се "под масата" и си разделиха Украйна както им е изгодно. Не пропускайте че малко преди това на Путин уж случайно му се оказаха доста почести. Стана номер 1 в класацията за най-влиятелен световен лидер на Форбс, като измести Обама на 2-ро място, после и номинация за Нобелова за мир получи. Подобни "радости" не се дават на човек от "другата страна на барикадата".Путин е, и си остава с много силно надянат еврейски намордник само дето сега му вдигат рейтинга в Русия и между руснаците, че от 2010г. насам нещо тренда беше тръгнал стремително надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Въпросът е грешно поставен. Въпросът е ще се уплаши ли Путин от санкциите. От една страна - може би .От друга, могат даже да помогнат на диктатора да стегне редиците, да задуши и избие опозицията и да се бетонора, както вече писаха някои руски интелектуалци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Тия руснаци дето са навсякъде във Варна нямат милиарди. Ама сигурно са уплашили Плевнелиев, гледам че се опасява да не заформят референдум и Путин да дойде да ги освободи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
kiko_riko
преди 10 години
Не знам какво ще прави запада ако Путин реши да спре газта за 1 месец само например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
Те Руснаците който са навсякъде във Варна в момента са скрити американци да знаеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
хахаха, на бас че не са били руски тези милиарди. След кипърската пострижка никой нормален руснак дето не е скаран с властта няма да си изкара парите навън, скорошните действия по блокиране на банковите сметки на руснаци доказват твърдението ми. Всъщност се оказа че няма на кого да блокират сметките :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
data
преди 10 години
хаххах За какво да налагат санкции след като самите руснаци санкционират Путин ?За първото тримесичие на 2014 над 60 млрд. долара са напуснали Русия , което се равнява на сумата напуснала Русия през цялата 2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още