IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще се обърне към Азия, ако икономическите връзки със Запада се влошат

Това може би вече се случва, въпреки че санкциите за руските власти все още не са се отразили негативно на износа на суровини на страната

10:26 | 22.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ще се обърне към Азия, ако икономическите връзки със Запада се влошат

Въпреки че санкциите, наложени от Запада за официалните лица в Русия, нямаха силно негативно отражение на пазарите на суровини, все пак анализаторите предполагат, че евентуално ембарго върху износа на петрол и газ ще нанесе по-тежък удар.

Най-големият производител на петрол обаче показа, че не е много зависим от търсенето на Запада, както биха предположили повечето от нас. Главният изпълнителен директор на Rosneft Игор Сечин посети Япония само ден, след като президентът Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемането на Крим, пише WBPOnline.

Въпреки че Страната на изгряващото слънце се присъедини към Европейския съюз и САЩ при налагането на санкциите срещу Русия и замрази разговорите си със страната относно издаването на визи и сътрудничеството в определени сектори, измежду които и отбранителния, този ход ще окаже тежко влияние върху икономическите връзки. Така съпредседателят на Business Russia Алексей Репик, който е и един от организаторите на Руско-Японския бизнес форум, провел се в Токио в петък, коментира случващото се.

От друга страна пък Москва е близо до подписването на газова сделка с Китай при визитата на Путин през май след години на преговори. Русия може да покаже на Запада, че неговите санкции са контра-продуктивни. Те дори биха оказали по-негативно влияние върху самите западни държави, отколкото на износителя на петрол и газ.

„Колкото повече се влошават връзките на Русия със запада, толкова повече Русия ще иска да се сближи с Китай. Ако Китай те подкрепя, никой не може да ти каже, че си изолиран“, смята Василий Кашин, експерт в China Analysis of Strategies and Technologies (CAST).

Също така миналата събота Китай изпрати сигнал за сближаване с Русия, когато Пекин се въздържа при гласуването по проекта за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който обявява референдума в Крим за невалиден. Въпреки това китайците може и да са имали различен мотив за това свое решение, защото трябва да се вземат под внимание и усилията на сепаратистите в Тибет и Тайван.

Това, което е важно обаче е, че Китай е постоянен член на Съвета за сигурност, подобно на Русия, но и втората по големина икономика в света. Миналата година пък китайският президент Си Дзинпин избра именно Москва като дестинация за първата си чуждестранна визита като държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Нищо не са чакали, просто им отне време до като ги направят енергийно зависими. ЕС е въздух под налягане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Което ще направи Русия доста по силна и независима, както и ще влоши бизнессредата на САЩ. Видя се колко са способни американците. Севга е редно да се признаят за победени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още