IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не подкрепя мащабни икономически санкции срещу Русия

Ако се отиде към санкции, би следвало да се обсъдят и компенсаторни механизми, каза премиерът Пламен Орешарски в Брюксел

16:27 | 20.03.14 г. 1
България не подкрепя мащабни икономически санкции срещу Русия

„Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции (срещу Русия) преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати“, каза министър-председателят Пламен Орешарски преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел в отговор на журналистически въпрос за евентуални икономически санкции спрямо Русия. 

Според него ако евентуално се отиде към санкции, би следвало да се обсъдят и компенсаторни механизми.

Аз съм песимист по отношение на възможността да се стигне до широкомащабни санкции, добави Орешарски, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Той изтъкна, че има страни членки, които са с резерви по отношение на такива санкции. „Най-вероятно е България да се окаже в една голяма група страни срещу едностранни широкомащабни санкции. Убеден съм, че както и в други случаи, Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение по отношение на отговора на предизвикателството Крим“, заяви премиерът.

Според него е по-вероятно да се дискутира списък на лица, които няма да могат да пътуват и евентуалното замразяване на авоари на други лица. Това бихме подкрепили, въпреки че ще подчертаем факта, че по-нататъшното решение на въпроса относно Украйна неизменно трябва да мине през политически и дипломатически диалог. Прекаленото разширяване на тези лица с важни фигури от руската страна може да възпрепятства точно този диалог, каза още премиерът. 

Повече за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Не съм му фен, но мъдра позиция. Ще видим дали и как ще я защити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още