IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите срещу Русия заплашват европейската икономика

Германските автомобилни концерни, италианската модна индустрия, туризмът в Испания и Гърция – Европа е много зависима от руските си клиенти

16:25 | 21.03.14 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка &quot;Россия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка "Россия". Снимка: Ройтерс

Европейските дипломати понастоящем обсъждат разширяването на санкциите срещу руските политици и бизнесмени. Те се борят особено с един досаден страничен ефект - по-нататъшните санкции могат да се обърнат като бумеранг към собствената им икономика.

От германските производители на автомобили – през италианската модна индустрия, финансовите корпорации в Лондон, до туризма, който трябва да помогне на Гърция да се изправи на крака - Русия играе много по-голяма роля в икономиката на Европа, отколкото в икономиката на Съединените щати, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Поради това някои политици и бизнесмени предупреждават да не се въвеждат остри икономически санкции. Твърде голям бил залогът за Европа, където търговията на дребно, промишлеността и услугите са все още уязвими след годините на рецесия. В допълнение, санкциите поставят под сериозна въпросителна милиардните инвестиции, направени от западни компании в Русия, ако Москва се почувства задължена да отвърне на удара. 

„Принципът на дипломацията между Изтока и Запада [по време на Студената война] ... беше, че една взаимозависимост би довела и двете страни до по-голяма сдържаност и по-голямо уважение към другия", казва бившият американски посланик в Русия Джеймс Колинс. „Сега също имаме тази взаимозависимост и се оказва, че има граници за действията на Европа и Великобритания. Това е дилемата сега".

Затова в четвъртък в Брюксел имаше малко доказателства за това, че ЕС ще разопакова големите си финансови оръжия. Лидерите заявиха, че около десетина имена ще бъдат добавени към списъка за санкции, включително и някои политици и съветници на президента Владимир Путин, но без бизнесмени. Имената не бяха първоначално назовани.

Германия, най-големият европейски търговски партньор на Русия, ще има големи проблеми в индустрията си, ако ЕС се реши на по-строги санкции срещу Русия. Мениджъри от германската автомобилна индустрия, която е инвестирала в последните години няколко милиарда евро в Русия, заявиха през последните дни, че ситуацията спешно трябва да се „омекоти“.

„Ние очакваме дипломатическо решение по това развитие, което намираме за краткосрочна криза", заяви директорът по продажбите на BMW Иън Робъртсън. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн който нарече Русия „стратегически пазар номер 1 за растежа на компанията в Европа" през ноември миналата година, сега заяви: „Ние инвестираме много (там) и тази текуща криза ни пречи много".

В Италия заможни руснаци все по-често купуват луксозни стоки и по този начин компенсират, макар и слабо, спада в търсенето от страна на самите италианци. 30 на сто от всички покупки на луксозни стоки в Италия от туристи, които не са от ЕС, са направени от руснаци, става ясно от данни на браншовата асоциация Altagamma и специализираната във възстановяването на ДДС компания Global Blue. Във Франция делът на руснаците при луксозните покупки е по-нисък - 11 на сто, а във Великобритания - 5 на сто.

На валутните пазари кризата вече е доловима и без по-строги санкции. В средиземноморските страни бизнесмени и туристически мениджъри виждат огромни рискове за своите баланси, откакто рублата загуби своята стабилност. От началото на годината валутата загуби 9% от стойността си спрямо щатския долар, а икономистите очакват, че тя ще остане под натиск, докато конфликтът продължава.

За Гърция Русия е ключов фактор в туристическия сектор, основен стълб в стратегията на правителството в Атина за задвижване на все още крехката икономика. През миналата година 1,3 милиона руснаци са посетили Гърция, а като цяло страната е привлякла 18 милиона туристи от чужбина. Представители на индустрията твърдят, че тази година може да се очакват 1 милион руски посетители, също заради по-слабата рубла.

Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

52
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
един съвет-избягвай да представяш пропагандните ходове(на коя да е страна) като окончателна победа. Щото просто ставаш смешен. То ти така или иначе ставаш смешен, ама поне дай да ограничим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Ти само виж как свършва статията-"В какъвто и да е случай провеждането на противоконституционен референдум противоречи на европейските стандарти". Кой ги решава тия стандарти? Щото в случая стандартите противоречат на международното право:)А проблема в Крим(който ти типично по прогресиятски игнорираш) е-правителството в момента не е законно, а в определен смисъл няма легитимност(за второто може и да се спори). Русия не го признава(с основание-хвани прочети Конституцията на Украйна или поне частичният ми превод). И от там произтичат проблемите. Вече няма кой да се намеси(юридически) между Украйна и Русия, за да се реши проблема(именно заради правото на вето на Русия в ООН-тя ще блокира всяко едно решение, което не е изгодно за нея(и има това право). А директно няма как да разговарят, защото законният президент е Янукович(който е в Русия и си бъбри, но пък ЕС и САЩ не го признават).По-детайлен от това мога да съм само ако ти напиша и речник на терминологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ако вярно те интересува кой е органа, който може да нашока канчето на русите, че са си прибрали тяхната територия обратно в тяхната държава-следи ООН. Не съм сигурен, коя трябва да е комисията, ама и детайлите не са важни. В правомощията на ООН е да каже-Русия прекали, редно е останалите да се намесим и да пратим миротворци. След което всяко влизане в Крим(в Украйна, в Русия и т.н.) на войски ще бъде законно. Обаче има малък проблем-Русия има право на вето(заедно с Франция, САЩ, ЮК и Китай). Та не може да мине решение без Русия да се разпише под него. Яко а? За това се прибягва до тоя фарс със "Венецианската комисия".Само за да не ти объркам представите-Венецианската комисия не е в същност НПО, просто се управлява като такова. За това казвам, че по същество е-просто има много приликиА виж какво си зле-постнал си ми някакъв платен репортаж, целящ да надъха прогресарията и аз ти се обяснявам 15 мин. Ми научи се да четеш-чувал съм, че по-интелигентните шимпанзета успявали да ги научат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе ти си някаква шега на природата:) не говоря за Прокопа, а за тебе в момента-ти си подигравка с определението за разумен човек:) И да-въпреки сарказмът съм начетен, нещо което ти очевидно не си:) И мислиш с вестника(учудващо-повечето зомбита-Иванов им вика маймуни-мислят с телевизора, та може да си някакъв нов тип).Венецианската комисия има отношение към законодателството на Украйна колкото българското Народно събрание-сиреч-абсолютно никакво. Второ-в подлогата на прокопата описали ли са, че Венецианската комисия има консултативен характер-сиреч: само съветва. И решенията и нямат никаква тежест. Най-общо можеш да си представиш Европейска комисия за демокрация чрез право(това е истинското име на комисията-звучи малко като НПО, каквото в същност си е) като един клуб за дебати. Това в НСА няма как да ти го обяснят-там могат да те учат как да риташ топка, как да слушаш чалга и т.н. Щото вече съм сигурен, че студент никъде другаде не можеш да бъдеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 1
eboyanov
преди 10 години
ей начетените, айде четете :http://***.dnevnik.bg/sviat/2014/03/23/2266827_venecianskata_komisiia_obiavi_zashto_referendumut_v/това че е от Прокопиев, не означава че той е Венецианската комисия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ако това е приоритета(икономиката), то да вземат да си оправят отношенията с държавата от чиито суровини са зависими на практика всички в ЕС и която трудно би могла да се "демократизира" с бомби. Да не се окаже, че за едни 10 години(на Китай толкова му бяха пре достатъчни да си промени мястото в света) североатлантическата култура се е оказала в губеща позиция. Пък ти и след това сигурно ще си пишеш колко си печен и какъв голям реалполитик си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Хуахаухаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
чакай, че видях грешка в превода си в коментар 42:)Статья 76. Конституционный состав Верховной Рады Украины - четыреста пятьдесят народных депутатов Украиныт.е. 450, а не 400.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
то според мен, ще следват много неприятни изненади на 25ти май-това им е датата за изборите(и за нашите). Ако изборите им са реални де, щото може да ги броят както брояха на Плевнята бюлетините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Такааа...гласували(мога да ти покажа понееееее 50 публикации, ама предполагам, че даже ти ще се оправиш с гугъл) за-328 депутатина.а 3/4 от 450 са 337+Сиреч-в момента законен президент на Украйна е Янукович.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още