IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите срещу Русия заплашват европейската икономика

Германските автомобилни концерни, италианската модна индустрия, туризмът в Испания и Гърция – Европа е много зависима от руските си клиенти

16:25 | 21.03.14 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка &quot;Россия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка "Россия". Снимка: Ройтерс

Европейските дипломати понастоящем обсъждат разширяването на санкциите срещу руските политици и бизнесмени. Те се борят особено с един досаден страничен ефект - по-нататъшните санкции могат да се обърнат като бумеранг към собствената им икономика.

От германските производители на автомобили – през италианската модна индустрия, финансовите корпорации в Лондон, до туризма, който трябва да помогне на Гърция да се изправи на крака - Русия играе много по-голяма роля в икономиката на Европа, отколкото в икономиката на Съединените щати, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Поради това някои политици и бизнесмени предупреждават да не се въвеждат остри икономически санкции. Твърде голям бил залогът за Европа, където търговията на дребно, промишлеността и услугите са все още уязвими след годините на рецесия. В допълнение, санкциите поставят под сериозна въпросителна милиардните инвестиции, направени от западни компании в Русия, ако Москва се почувства задължена да отвърне на удара. 

„Принципът на дипломацията между Изтока и Запада [по време на Студената война] ... беше, че една взаимозависимост би довела и двете страни до по-голяма сдържаност и по-голямо уважение към другия", казва бившият американски посланик в Русия Джеймс Колинс. „Сега също имаме тази взаимозависимост и се оказва, че има граници за действията на Европа и Великобритания. Това е дилемата сега".

Затова в четвъртък в Брюксел имаше малко доказателства за това, че ЕС ще разопакова големите си финансови оръжия. Лидерите заявиха, че около десетина имена ще бъдат добавени към списъка за санкции, включително и някои политици и съветници на президента Владимир Путин, но без бизнесмени. Имената не бяха първоначално назовани.

Германия, най-големият европейски търговски партньор на Русия, ще има големи проблеми в индустрията си, ако ЕС се реши на по-строги санкции срещу Русия. Мениджъри от германската автомобилна индустрия, която е инвестирала в последните години няколко милиарда евро в Русия, заявиха през последните дни, че ситуацията спешно трябва да се „омекоти“.

„Ние очакваме дипломатическо решение по това развитие, което намираме за краткосрочна криза", заяви директорът по продажбите на BMW Иън Робъртсън. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн който нарече Русия „стратегически пазар номер 1 за растежа на компанията в Европа" през ноември миналата година, сега заяви: „Ние инвестираме много (там) и тази текуща криза ни пречи много".

В Италия заможни руснаци все по-често купуват луксозни стоки и по този начин компенсират, макар и слабо, спада в търсенето от страна на самите италианци. 30 на сто от всички покупки на луксозни стоки в Италия от туристи, които не са от ЕС, са направени от руснаци, става ясно от данни на браншовата асоциация Altagamma и специализираната във възстановяването на ДДС компания Global Blue. Във Франция делът на руснаците при луксозните покупки е по-нисък - 11 на сто, а във Великобритания - 5 на сто.

На валутните пазари кризата вече е доловима и без по-строги санкции. В средиземноморските страни бизнесмени и туристически мениджъри виждат огромни рискове за своите баланси, откакто рублата загуби своята стабилност. От началото на годината валутата загуби 9% от стойността си спрямо щатския долар, а икономистите очакват, че тя ще остане под натиск, докато конфликтът продължава.

За Гърция Русия е ключов фактор в туристическия сектор, основен стълб в стратегията на правителството в Атина за задвижване на все още крехката икономика. През миналата година 1,3 милиона руснаци са посетили Гърция, а като цяло страната е привлякла 18 милиона туристи от чужбина. Представители на индустрията твърдят, че тази година може да се очакват 1 милион руски посетители, също заради по-слабата рубла.

Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

42
rate up comment 9 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://iportal.rada.gov.ua/uploads/documents/27396.pdfВ свободен превод(щото с гугъл транслейт, нали...ако някой го бива повече от мен-моля да помогне с превода):чл. 108 Правомощията на президента на Украйна могат да бъдат предсрочно прекратени поради: 1) подаване на оставка; 2) невъзможност да упражнява правомощията си по здравословни причини; 3) отстраняване от длъжност заради импийчмънт; 4) смъртчл. 111 Въпросът за отстраняването на президента на Украйна от длъжност заради импийчмънт иницииран от мнозинство(очевидно обикновено мнозинство) в конституционния състав на Върховната Рада на Украйна....При наличие на поне 2/3 мнозинство във Върховната Рада се взима решение за повдигане на обвинение.Решението за отстраняването на президента на Украйна чрез процедура по импийчмънт се взима с не по-малко от 3/4 от броя представители във Върховната Рада, след проверка на конституционният състав.чл. 76 Конституционен състав на Върховната Рада-четиристотин народни украински депутати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ако референдума за преминаване в Русия е незаконен, защо преминаванато в ЕС е законно, след като ДОРИ не е имало подобен референдум! Влизането на Украйна в ЕС, да не се лъжем, също е прекрояване на световните граници! Първо защото границите с ЕС изчезват и второ защото Украйна гъби правото и възожността да прави свои закони, а възприема тези на ЕС. Та, това не е ли анексиране от страна на ЕС? И как Украйна е самостоятелна и "свободна" в рамките на ЕС? Дайте да наричаме нещата с истинските им имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе какво ми постваш на Прокопиев парцалите-аз поствам ли ти на Пеевски изтривалките??? Питах те - ти колко пъти прочете конституцията на Украйна? Там е обяснено и с какво мнозинство се сменя президента. И именно според тая Конституция в момента президент на Украйна е Янукович, а Турчинов е незаконен узурпатор. Вярно Иванов е прав за маймуните. Понеже явно имаш нужда и от урок по география-Лондон е град в съсщата държава, в която е Шотландия. В Лондон-даже не знам дали ще има секции там, но ако има- няма да гласуват тия, които се определят като шотландци. Ще гласуват тия, които имат Шотландско гражданство. Както нашите избирателни секции в Турция и Щатите-не гласува, всеки който му е кеф, а тия които имат право. Пак те питам-смяташ, че моралното право е на твоя страна ли, прокопиевче? Щото международното не е-каквото и да те облъчват от партенките на олигарха. Абе, да не си студент в НСА??? С тая тениска, с тия цитати...Кога ще ми кажеш трите зверства на сърбите преди войната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 9
eboyanov
преди 10 години
Изискванията, посочени в конституцията на Украйна, са недвусмислени - референдум може да се инициира единствено по искане на три милиона граждани на страната; той трябва да е общодържавен и може да се насрочи единствено от украинския парламент. Нито едно от тези условия не е изпълнено.Гласуването ще бъде незаконно. И как иначе би могло да бъде, когато референдумът ще се проведе в условията на въоръжено присъствие на руски войски, в район под военна окупация?http://***.dnevnik.bg/analizi/2014/03/15/2261650_referendumut_v_krim_e_kato_igra_ezi_-_pecheli_rusiia/В ЛОНДОН ЩЕ ГЛАСУВАТ ЛИ НА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ШОТЛАНДИЯ-ДА ИЛИ НЕ? - ще гласуват само тези които се определят за шотландци. по принцип Лондон е град, не държава ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://***.***.bg/news/124327-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8.htmlето ти за фолкландските острови тема за размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
и понеже, очевидно трябва да ти доказвам, че си малко илитератче-кажи ми, моля те пет зверства на сърбите в Косово преди да избухне конфликта. Или хайде да те улесня-нека са три! Ама такива, които да си заслужава заради тях избухването на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
СЛЕПЕЦО-УКРАИНЦИТЕ ТОРМОЗЯТ РУСНАЦИ В УКРАЙНА В МОМЕНТА:https://***.youtube.com/watch?v=S1LQF5HRXIEА ти ме караш да защитавам сърбите-щото си чул недочул и надали си имаш идея какво се е случило там, просто не ти е кеф да е така, както е било. А дали смяташ, че Украйна може да се "свежда до проблема със Косово" абсолютно няма никакво значение. Все едно пингвините да мислят за ядрена физика. Единственото оправдание на ЕС и САЩ за Косово беше, че е "особен случай", който не трябвало да се повтаря. Но за теб не можело да се "свежда до проблема със Косово."Великобритания е направила точно това на Фолкландските острови. А Турция няма да дойде, поради една проста причина(не, че не иска)-щото тогава кюрдите ще се отцепят и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а това, че даден регион е автономен, очевидно по твоята логика понякога означава именно, че е независим-за справки-Косово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Понеже, очевидно си глупав-питам те за пети път-В ЛОНДОН ЩЕ ГЛАСУВАТ ЛИ НА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ШОТЛАНДИЯ-ДА ИЛИ НЕ? Ако не знаеш-вземи провери. А ако ми се довериш на мен-в референдума ще гласуват само граждани на Шотландия(не всички са етнически шотладнци-както и в Крим гласуваха украинците и татарите). А самото ти изречение за Голодомор показва само и единствено, че както казах не си чел достатъчно-първо-Украйна е част от СССР. Второ-Голодомор е заслуга на Сталин(не на целият СССР). Трето-не цяла Украйна е тормозена, а определени зони(с което не оправдавам тия няколко милиона убити) и определени "класи". Четвърто-ако са толкова тормозени, защо и Хрушчов и Ленин им ПОДАРЯВАТ земи(а преди това руските царе). Де и нас така да ни бяха тормозили така сега щях да ти говоря от някое българско пристанище на Адриатическо море. Това, че фиктивно има граница между Белгия и Холандия не значи че де факто съществува такава. И фламандците продължават да не са холандци, та-глупав пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
eboyanov
преди 10 години
това, че даден регион е автономен не означава че е независим! за справки Пуерто Рико, Гибралтар и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още