IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин ратифицира договора за приемане на Крим в Русия*

Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка "Россия" и СМП банк, други банки също имат проблеми

14:56 | 21.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Путин подписва закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин подписва закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация, предадоха световните агенции.

Путин подписа и закона за създаване на два нови субекта на РФ - Република Крим и града с федерално значение Севастопол. С това правната процедура по присъединяването им към Русия завърши, съобщава БТА. 

По-рано днес руският парламент одобри окончателно ратификационния договор след гласуване в горната камара, Съвета на Федерацията.

На церемония в Кремъл, предавана на живо по руската държавна телевизия, Путин нарече приемането на Крим в Русия забележително събитие.

Руският президент подписа указ за назначаване на Олег Белавенцев за негов пълномощен представител в новосъздадения Кримски федерален окръг. С друг указ той разпореди празничен салют в Москва, Симферопол и Севастопол.

Путин прикани депутатите от двете камари на руския парламент да работят активно за приемането на Крим и Севастопол в състава на федерацията.

Присъединяването на стратегическия черноморски полуостров към Русия не е признато от международната общност, според която той остава част от Украйна. Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции на Русия в отговор на анексията на Крим.

Междувременно платежните системи Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка "Россия", която стана първата руска компания, засегната от санкции от страна на САЩ, съобщи руската служба на BBC. Освен това Visa и MasterCard са блокирали и картовите операции на СМП банк, контролиранa от братята Ротенберг. Аркадий и Борис Ротенберг попаднаха в списъка с лица, спрямо които Вашингтон въведе санкции вчера.

От банка "Россия", чийто съсобственик Юрий Ковалчук също е в списъка, заявяват, че работата продължава „в щатен режим“.

„Ръководството се отнася с разбиране към затрудненията, възникващи пред клиентите в дадената ситуация, и прави всичко възможно за разрешаването им. Банката изпълнява и ще изпълнява безусловно всички свои задължения пред клиентите и партньорите си в пълен обем“, се посочва в прессъобщение на банката.

От СМП банк коментират, че платежните системи са блокирали операциите без никакво предварително уведомление.

„Въпреки това нашите клиенти могат без ограничение да теглят наличност от банкомати и каси на СМП банк, а също и от над 23 хил. банкомата от Обединената разчетна система. Всички останали операции, включително теглене от депозити и извършване на плащания, се извършват в щатен режим без никакви ограничения“, се посочва в изявление на банката.

Появи се и информация, че "Инвесткапиталбанк" в град Уфа, контролирана също от братя Ротенберг, изпитва проблеми – карти на Visa и MasterCard, издадени от банката, не се приемат в търговската мрежа.

За възможни проблеми в обслужването на банковите си карти съобщи и "Собинбанк", собственост на банка "Россия".

*Актуализирана с информация за банките към 16:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
За интересите на Крим Русия е готова да влезе в Европейския съюз. Ако трябва и до самия Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още