IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите срещу Русия заплашват европейската икономика

Германските автомобилни концерни, италианската модна индустрия, туризмът в Испания и Гърция – Европа е много зависима от руските си клиенти

16:25 | 21.03.14 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка &quot;Россия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Visa и MasterCard спряха да оказват услуги на клиентите на банка "Россия". Снимка: Ройтерс

Европейските дипломати понастоящем обсъждат разширяването на санкциите срещу руските политици и бизнесмени. Те се борят особено с един досаден страничен ефект - по-нататъшните санкции могат да се обърнат като бумеранг към собствената им икономика.

От германските производители на автомобили – през италианската модна индустрия, финансовите корпорации в Лондон, до туризма, който трябва да помогне на Гърция да се изправи на крака - Русия играе много по-голяма роля в икономиката на Европа, отколкото в икономиката на Съединените щати, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Поради това някои политици и бизнесмени предупреждават да не се въвеждат остри икономически санкции. Твърде голям бил залогът за Европа, където търговията на дребно, промишлеността и услугите са все още уязвими след годините на рецесия. В допълнение, санкциите поставят под сериозна въпросителна милиардните инвестиции, направени от западни компании в Русия, ако Москва се почувства задължена да отвърне на удара. 

„Принципът на дипломацията между Изтока и Запада [по време на Студената война] ... беше, че една взаимозависимост би довела и двете страни до по-голяма сдържаност и по-голямо уважение към другия", казва бившият американски посланик в Русия Джеймс Колинс. „Сега също имаме тази взаимозависимост и се оказва, че има граници за действията на Европа и Великобритания. Това е дилемата сега".

Затова в четвъртък в Брюксел имаше малко доказателства за това, че ЕС ще разопакова големите си финансови оръжия. Лидерите заявиха, че около десетина имена ще бъдат добавени към списъка за санкции, включително и някои политици и съветници на президента Владимир Путин, но без бизнесмени. Имената не бяха първоначално назовани.

Германия, най-големият европейски търговски партньор на Русия, ще има големи проблеми в индустрията си, ако ЕС се реши на по-строги санкции срещу Русия. Мениджъри от германската автомобилна индустрия, която е инвестирала в последните години няколко милиарда евро в Русия, заявиха през последните дни, че ситуацията спешно трябва да се „омекоти“.

„Ние очакваме дипломатическо решение по това развитие, което намираме за краткосрочна криза", заяви директорът по продажбите на BMW Иън Робъртсън. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн който нарече Русия „стратегически пазар номер 1 за растежа на компанията в Европа" през ноември миналата година, сега заяви: „Ние инвестираме много (там) и тази текуща криза ни пречи много".

В Италия заможни руснаци все по-често купуват луксозни стоки и по този начин компенсират, макар и слабо, спада в търсенето от страна на самите италианци. 30 на сто от всички покупки на луксозни стоки в Италия от туристи, които не са от ЕС, са направени от руснаци, става ясно от данни на браншовата асоциация Altagamma и специализираната във възстановяването на ДДС компания Global Blue. Във Франция делът на руснаците при луксозните покупки е по-нисък - 11 на сто, а във Великобритания - 5 на сто.

На валутните пазари кризата вече е доловима и без по-строги санкции. В средиземноморските страни бизнесмени и туристически мениджъри виждат огромни рискове за своите баланси, откакто рублата загуби своята стабилност. От началото на годината валутата загуби 9% от стойността си спрямо щатския долар, а икономистите очакват, че тя ще остане под натиск, докато конфликтът продължава.

За Гърция Русия е ключов фактор в туристическия сектор, основен стълб в стратегията на правителството в Атина за задвижване на все още крехката икономика. През миналата година 1,3 милиона руснаци са посетили Гърция, а като цяло страната е привлякла 18 милиона туристи от чужбина. Представители на индустрията твърдят, че тази година може да се очакват 1 милион руски посетители, също заради по-слабата рубла.

Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

32
rate up comment 6 rate down comment 6
eboyanov
преди 10 години
хем не защитаваш сърбите, а ги оневиняваш за зверствата им??? и Украйна не смятам че може да се свежда до проблема със Косово, Украинците не са тормозели руснаци, че Русия да си върти коня свободно. То по тази логика и Турция да идва по турските региони в България и да наложат референдум за анексирането им в Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 7
eboyanov
преди 10 години
дали референдума ще го признаят в Лондонското сити или дали Англия, Уелс и северна Ирландия ще гласуват в референдума за отделяне на Шотландия??? колкото за тормоз, може да прочетеш за Голодомор - изкуствено създаден глад от СССР над Украйна! кой според теб тормози другия?Това, че са Белгия и Холандия са в шенген, не означава че не са суверенни държави. това че няма граничари, не означава че няма граница ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
само да знаеш-Аржентина настоява въпроса за Фолкландските острови да се реши от ООН, а Великобритания отказва. Прочети какво е ООН за международното право и после да го коментираме а? Путин мърка повече за Косово, а не за островите, само и единствено защото Сърбия беше страхотен съюзник на Русия, а тя не успя да я защити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
А избягвай да коментираш европейските държави като хомогенна маса-нито французите, нито германците, нито испанците могат да се похвалят с хомогенна нация. Тук от няколко дни се опитваш да убедиш някой, че моралното право е на страната не на тия, дето са гласували 95% с небивала активност, които можеш да ги видиш как размахваха знамена по улиците след това, а обратното-че е на страната на една шайка, която се възкачи на власт посредством преврат(ако искаш-смени думата шайка, но за преврата няма как да не се съгласиш:"Държавният преврат или преврат, или пуч, е завземане на властта в държавата чрез неконституционни средства от страна на участници в държавни структури."), която исторически няма как да има претенции към тая област, освен това населението не е доказано, че стои зад нея. Осъзнай се!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Второ-фламандците не са холандци(няма да те ограмотявам-ЗАПОЧНИ ДА ЧЕТЕШ). Трето-дори ЕС да се разпадне, вероятно БеНиЛюкс ще остане като обединение. А не ми оправдавай референдума в Косово-когато се е случила войната там ти си бил...ходил си прав под масата. Да ми говориш за някакви зверства там все едно си им бил очевидец е най-малкото цинично. Косово не се е борило за никакъв мир. Бореха се за автономия-нямало е преди това напрежение, имало е напрежение СЛЕД като се опитаха да откъснат Косово. Караш ме да защитавам сърбите, които по принцип смятам, че не заслужават такава защита. Само едно ще ти кажа-в Белград още можеш да идеш и да видиш разрушени болници от бомбандировките. Пазят си ги, за да си спомнят какво се случва като не си с "правилното" мислене-е...за теб няма такава опасност. Ти вероятно щеше да си се изнесъл доста преди това да слугуваш някъде на запад. Едно ще знаеш-еветджии и йесмени ни викат само заради такива като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а как реши, че Фолкландските острови са на Британия? Защото там имаше референдум ли? Фолкландските острови са били на Аржентина незаселени, Англианите идват и ги заемат. Аржентина има два въоръжени конфликта(нито един юридически не е обявен за война, ако и да се наричат така), за да си ги върне. Преди година и половина Великобритания обявява референдум сред СВОИТЕ колониалисти, с претенцията, че местното население(което тя е пратила там заради военната си база) има право на самоопределяне. Седни започни да четеш-щото явно в днешно време студентите не се занимават с това. Или вярно проблема е в багажа. Тормоз на украинци върху руснаци можеш да разгледаш всичките линкове, които Мави Гоз ти прати, за да се замислиш. Не ми отговори, за 4ти път те питам-СМАТАШ ЛИ, ЧЕ В ЛОНДОН ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА РЕФЕРЕНДУА В ШОТЛАНДИЯ? Да или не? В същност сравнението с Холандия е глупаво. Първо-няма реална граница между Холандия и Белгия(има една табела, до колкото си спомням няма даже линия на пътя)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 6
eboyanov
преди 10 години
хахаха аз съм беден студент :) и печеля със труд, не със спамене по форуми ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 7
eboyanov
преди 10 години
Фолкландските острови са на Британия, защо да бъдат в синхрон с Аржентиската конституция. Косово 10 години се бореше за някакъв мир между тях и сърбите. Говорил съм с хора от там и те самите се чувстват сега много по добре. Къде си чувал за тормоз на украинци върху руснаци?? или и ти путинския го караш да си пропагандираш че руснаците са били тормозени?!? колкото до Шотландия, виж първо как се провеждат самата подготовка за изборите и не ми ги приравнявай към това да влезнеш с армия като ***, да окупираш чужда казарма ( украинската) да смениш правителството и да си спретнеш референдум - дивотия! Това е все едно Холандия да влезне в Фламандската област в Белгия с армия, да си назначи свои хора и да си спретне референдум за анексиране към Холандия. или Франция да направи същото с Валония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
абе, пич...тук се бъзикаме кой платен, кой не...ама ти не може да си така просто наивен без да има някакъв стимул? Тук не говорим за откровена пристрастност(аз съм пристрастен-не е тайна), при теб ми се чини, че не е просто това. Или е въпрос на багаж от вторият етаж, а не багаж в портфейла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ти лично колко пъти прочете конституцията на Украйна? И за трети път да те питам(знам, че и ти, типично по прогресиятски забравяш да отговориш на въпросите които са неудобни, ама това не ме кара да ги повтарям)-смяташ ли, че в Лондон ще се гласува за независимостта на Шотландия? А смяташ ли, че референдума на Фолкландските острови е бил в синхрон с конституцията на Аржентина? Или пък този в Косово-в синхрон с конституцията на Сърбия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още