IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия остава "страната на възможностите" за инвеститорите

Страната трябва да привлече още чужди инвеститори, но това ще бъде много по-трудно, отколкото да задържи тези, които вече имат бизнес там

16:46 | 23.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия остава "страната на възможностите" за инвеститорите

Мнозина анализатори са скептични, че това може да продължи дълго, имайки предвид волатилността на цените на петрола и на природния газ, от които зависят финансите на правителството. Истина е, че нефтът и природният газ съставляват почти две трети от износа на Русия. Но заради постепенното разширяване на икономиката през последното десетилетие, по-малко от 50% от данъчните приходи идват от тези енергийни източници.

През 2008 г. управляващите научиха скъп урок, когато цените на петрола се сринаха мигновено, стопиха валутните запаси и предизвикаха бюджетен дефицит от 6% през 2009 г. Ако цените на петрола паднат до 80 долара за барел (от текущите около 100 долара), бюджетният дефицит ще бъде 3 или 4%.

Имайки предвид, че публичният дълг на Русия е само 11% от нейния брутен вътрешен продукт, то подобни дефицити биха могли лесно да бъдат поддържани в продължение на няколко години. Един лек бюджетен натиск може да увеличи допълнителния правителствен дълг, чрез който да се премине през реформи.

Последната фаза от развитието на руската икономика бе задвижено от растежа на потреблението, а следващата ще бъде стимулирана от инвестициите. Ясно е, че, за да расте, Русия ще трябва да накара повече чужденци да правят бизнес в страната. Това ще бъде много по-трудно, отколкото да задържи тези, които вече правят пари там.

Правителството ще трябва да постигне реален напредък в борбата с корупцията и в ограничаването на бюрокрацията. Също така то ще трябва да убеди скептичните компании, че върховенството на закона подобрява позициите си, така че тези, които ще извършват дейност в Русия да бъдат сигурни, че ще извлекат печалби.

Нито едно от всички тези неща нямаше да е лесно или да се случи бързо дори и преди украинската криза да предизвика западните санкции и да опъне нервите на инвеститорите. Но въпреки политическата намеса и риска от нестабилност на пазара на петрол, Русия все още е атрактивна страна, в която могат да се правят пари.

Чуждестранните инвеститори, които вече са там, ще останат, а другите, които се присъединят към тях, остават, за да просперират.

Още за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Сигурно ще има доста спекулативни играчи, които ще инвестират за да използват голямата покупателна сила на средната класа в Русия. Лошото обаче за руската икономика е, че ще има много малко играчи, които ще искат да инвестират в експортно ориентирани производства, които да заместят един ден намаляващите приходи от нефт и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още