IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите могат да застрашат руските инвестиции в доларови и еврови активи

Икономическият министър Алексей Улюкаев призова да бъдат използвани държавните инвестиционни фондове за осъществяването на местни проекти

18:10 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Санкциите могат да застрашат руските инвестиции в доларови и еврови активи

Санкциите заради Украйна могат да застрашат руските инвестиции в активи, деноминирани в евро и щатски долари, притеснен е икономическият министър на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от Bloomberg. Той призова да бъдат използвани националните инвестиционни фондове за осъществяването на местни проекти.

„Сега внимателно трябва да проучим рисковете от инвестициите в ценни книжа, деноминирани в евро и в долари, имайки предвид геополитическата ситуация в момента“, отговори министърът на запитване от народните представители дали възвръщаемостта от чуждестранните ценни книжа е твърде ниска.

Санкциите, които Европа и САЩ наложиха срещу Русия миналия месец заради анексирането на Крим, отприщиха капиталови отливи и събудиха опасенията, че страната ще изпадне в рецесия, тъй като икономическият растеж спадна до 4-годишно дъно.

На фона на ескалиращото напрежение в най-сериозната политическа криза след края на Студената война, САЩ и Европа обмислят налагането на нови санкции срещу Москва, ако кризата продължи.

На двата руски инвестиционни фонда, които към 31 март притежават 175 млрд. долара, бе позволено да инвестират в ценни книжа, деноминирани в долари, евро и британски лири, твърдят от Министерство на финансите на Русия.

През 2013 г. инвестициите на Резервния фонд осигуриха възвръщаемост от 0,08%, поне що се отнася до тези валути. В рубли фондът е постигнал доходност от 9,9%, след като руските пари поевтиняха с 9,4% спрямо кошница от валути на централната банка.

Правителството трябва да обмисли „инвестиции в други инструменти“, измежду които инфраструктурни проекти, каза още Улюкаев. Следващата година Русия ще използва средства от своите фондове, за да финансира развитието на Крим, споделят четири лица, запознати с процесите.

Русия отчете най-слабият си икономически растеж от 2009 г. насам. Разширяването се забави до 0,8% през първото тримесечие, след като капиталовите инвестиции се свиха с 4,8%“, разкри икономическият министър.

Според сегашните правила допълнителните приходи в бюджета, които идват от продажбата на петрол и газ, се пренасочват към Резервния фонд, докато размерът му не стане 7% от брутния вътрешен продукт на страната.

Руските фондове, измежду които е и Националният фонд за здраве, се управляват от централната банка, но под условията на Министерството на финансите. Също така фондовете могат да инвестират в държавен дълг на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Канада, Дания, Люксембург, Холандия, САЩ, Финландия, Франция и Швеция. Испания пък е включена в допустимия инвестиционен списък на Резервния фонд.

През февруари руските вложения в американски държавни облигации са спаднали до най-ниското ниво от 2011 г. на фона на напрежението в Украйна и поевтиняването на рублата, показаха данни на Министерството на финансите на САЩ. Руските вложения се стопиха за четвърти пореден месец до 126,2 млрд. долара от 131,8 млрд. долара, отчетени през януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още