IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все още е много далеч от фалит

Несигурността на рублата вдига доходността на облигациите в местна валута, но тази по доларовите ДЦК остава ниска

12:55 | 04.04.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия все още е много далеч от фалит

Русия най-накрая успя да да продаде държавни облигации тази седмица при солидна доходност от 8,93%. Успешният търг идва след цели четири неуспешни такива откакто започна окупацията на Крим, припомня Bloomberg.

Правителството трябваше да прибегне до продажбата на нетъргувани ценни книжа на местни банки и пенсионни фондове миналата седмица, които от своя страна ги купиха с ентусиазъм и готовност, присъщи на времената на съветските петилетни планове. 

Но още е рано да се мисли, че санкциите и отношението на Запада спрямо Русия осакатяват икономиката ѝ. Тези, които си спомнят европейската дългова криза може да си помислят, че стават свидетели на икономически срив, виждайки големите лихви, които Русия е принудена да плаща в момента – изглежда, че те са по-големи от онези, които Испания или Италия плащаха в пика на кризата.

Но тук има една уловка – облигациите, за които става въпрос, са деноминирани в рубли. А ситуацията изглежда по съвсем различен начин при деноминираните в долари ценни книжа. Доходността по десетгодишните облигации в рубли например в момента е 8,88%, докато тази по десетгодишните такива в долари е значително по-ниска – 5,03 на сто.

Ключова роля за случващото се играе това, че облигационният пазар предвижда рублата да падне още, а не че Русия ще фалира изведнъж. Несигурният обменен курс всъщност е причината руските облигации да са непривлекателни. Изглежда, че пазарът правилно оценява  изгледите пред Русия – санкциите няма да доведат до фалит или до смяна на режима, въпреки че те правят страната по-негостоприемна за бизнеса.

Дори и световната реакция към анексирането на Крим да има ефект, това не означава, че състоянието на руската икономика ще повлияе на политиката на Путин. Едно от предположенията на Запада е, че Путин може да бъде повлиян от заплаха от икономически загуби или поне от лични финансови такива за него и близкото му обкръжение, а това е наистина сериозно предположение.

В последните години Путин нанесе доста щети на руската икономика, изразходвайки 51 млрд. долара за най-скъпата и пропитата от най-много корупция Олимпиада, което не беше най-ефективното харчене на държавни средства, припомня журналистът от Bloomberg Джошуа Яфа. Изглежда обаче за Путин това е цената да покаже на света силата на Русия и до момента тази цена се оказва доста приемлива.

Руската борса претърпя срив непосредствено след нахлуването в Крим. Оттогава обаче пазарът съумя да възстанови повечето от загубите си и не дава предпоставки, че икономическият натиск от страна на Запада го плаши.

А от друга страна Западна Европа и Украйна сигнализираха, че имат не по-малка нужда от Русия, каквато и тя от тях. Конфликтът за Украйна носи еднаква икономическа заплаха както за Европа, така и за Русия, но Путин не изглежда толкова загрижен, колкото Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
biserz
преди 10 години
С всичко съм съгласен, но не и с това, че Путин носи само "щети на руската икономика" и че неговата икономическа политика "е слаба", "никаква" и т.н. Неща, с които ни затрупват от цветния екран с черно-бялото мислене. На ***.tradingeconomics.com - има статистики по години, може да се видят в по-широк план и за по-дълъг (или по-кратък) период ефектите от неговата политика за руската икономика (не за нашата, за руската). "За Путин или нищо, или само лошо" - говори за предубеденост, която продължава от години. Може би политическите ходове на Путин ще произведат лоши икономически ефекти в по-дългосрочен план...предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Да, най-сигурно е да почакаш "повдигането на цената" на първокласните пари ($), но това ще е след "известно" време. Тогава ще разбереш за какво вие и Турския "***-ин" пред маймуните... а той е в аналогична позиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Ами ще видим - тази година ще се разбере дали правилно мислиш. Даже още до изборите в Украйна, ако изобщо стигнат до избори там... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
а ти забелязваш ли как започват да ти визуализират процеса който ти описах специално :)- за смазването на всички не-отговарящи на условието за осъществяване на ЗОНА и неопадащи в такава... чрез ПАРИТЕ !! - аз ти елиминирах редица фактори, които са под контрола на печатарите въпреки че са от местно естество и не влияят на "процеса" за да е по-ясно /например въпреки възможността да печатат местна второкласна валута - рубла, то лошите кредити се увеличават, а не намаляват, чрез контрола на издаването и ползването на еублите не в полза на, а срещу маймуните/...а д-во че ***-ин е от страната на печатарите, а не на местните маймуни е именно, че набълбуква местните, а го обясняват с ЧУВСТВА, а те не хранят а обратно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Аха, разбрах - това са онези едни и същи хора, които даваха топ-рейтинг на Лемън, а то се оказа, че е прокиснало го^вно отвътре! Сега се оказа, че са дали оценка на Русия, че е шит, а то пък се е оказало, че е в топ-форма! Начи заслужават пълно доверие!Като гледам, техните виждания за нещата са доста съществен фактор и осмислят живота и бизнеса на голяма част от вас, пишещите тук... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Трубадур
преди 10 години
Ко? .... Не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ха, и сега какво стана :))))Маймуните можеха да са повече маймуни ИЛИ по-малко маймуни!... а сега направо станаха *** !!Абе човек, я си ги остави на само маймуни -> ще видиш как ще ти се упрости визията, като елиминираш грешката от противоречивата и самоотричаща се степенуваност на константата маймуни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Някой хора си мислеха, че Русия е пред фалит. За това е статията, колкото до фалита, и Лемън изглеждаха в топ форма само броени часове преди фалита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Всъщност некой разбра ли какво изобщо казва тази статия? Аз разбрах, че Русия не е фалирала и няма никакви признаци това изобщо да се случи! Тогава някой може ли да сподели с каква цел се коментира това? Със същия успех можер да се коментира и фалитът на Майкрософт и Епъл, но никой не го прави! Защо едното се први, а другото - не?Пак ще опонирам на @ivanoff - никакви маймуни! Отношението на Блумбърг към публиката е като към ***. Е, може и маймуни, но бракувани от военни лаборатории, където са правили с тях експерименти с нервнопаралитични агенти и БОВ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още