IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's постави под наблюдение кредитния рейтинг на Русия

Настоящата криза би могла значително да намали очакванията на инвеститорите за следващите няколко години, смята агенцията

10:07 | 29.03.14 г. 1
Moody's постави под наблюдение кредитния рейтинг на Русия

Moody's Investors Service постави рейтинга по оценяваните с Baa1 държавни облигации на Русия под наблюдение с тенденция за понижаване, съобщава Ройтерс. Ходът дойде на фона на политическия конфликт с Украйна, който продължава да тежи върху икономическите перспективи на страната.

От кредитната агенция посочиха, че кризата в Източна Европа може значително да навреди на инвеститорските нагласи и да доведе до допълнително отслабване на средносрочните перспективи за растеж на Русия, които вече бяха намалени от местните власти през 2013 г.

Друг причина, върху която се основава прегледа на оценката, е загрижеността по отношение на "увеличаващата се податливост към рискови политически и финансови събития, задвижвана основно от опасността от по-нататъшна ескалация на военните действия", посочиха от Moody's.

Рейтинговата агенция смята, че настоящата криза би могла значително да намали очакванията на инвеститорите за следващите няколко години. Това ще добави нова доза песимизъм към настоящите възпиращи мерки за инвестиции, породени от слабото върховенство на закона и високите нива на корупция в страната.

По-рано през месеца другите две най-големи кредитни агенции – Standard & Poor's (S&P) и Fitch, също понижиха перспективите си по рейтинга на Русия.

"Ревизията отразява виждането ни за съществени и неочаквани икономически и финансови последстви, които санкциите на ЕС и САЩ могат да имат върху руската кредитоспособност", посочиха от S&P.

Решенията накараха финансовия министър на Русия Антон Силуанов да заяви че страната не планира да намали бюджените си разходи през следващите три години, тъй като ще замени скъпите заеми с допълнителни приходи от износ. Очаква се Русия да реализира по-голям износ благодарение на по-слабата рубла, което повишава данъчните приходи от износителите на суровини.

Обезценката на рублата, която се ускори след като Западът заплаши със санкции Москва, обаче има и отрицателно въздействие върху икономиката. Според Силуянов по-слабата рубла ще повиши потребителските цени, но инфлацията вероятно ще се стабилизира през втората половина на 2014 г. По думите му ако инфлацията се забавя, централната банка може да понижи лихвените проценти.

Според министъра инфлацията през тази година ще е между 5% и 6%, което е над годишната цел на централната банка от 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още