IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата пред 15 руски банки до негативна

Експертите предупредиха за възможна корекция и на суверенния рейтинг на Русия с оглед влошаването в някои икономически сектори

09:52 | 25.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch понижи перспективата пред 15 руски банки до негативна

На фона на продължаващото напрежение между Запада и Москва рейтингите на 15 руски банки бяха коригирани в посока надолу, съобщава WBP Online.

Перспективите пред платежоспособността на 4 държавни и 11 частни кредитора в Русия бяха ревизирани от стабилни до негативни от една от трите големи агенции за оценка на риска – Fitch Ratings. Сред засегнатите са Alfa Bank – най-голямата частна банка в Русия, Gazprombank и Sberbank, която има голям бизнес в Централна и Източна Европа.

Агенцията базира оценките си на "рисковете от влошаване на оперативната среда", които са сред водещите причини за пониженията. Въпреки това някои кредитори с по-тесни връзки с държавата, като Sberbank и VTB, са разглеждани като по-безопасни. При тях се отчита "много висока вероятност за подкрепа от страна на руските власти в случай на нужда".

От Fitch също така предупредиха за възможна корекция и на суверенния рейтинг на Русия на фона на влошаващите се перспективи пред някои от икономическите сектори на страната.

През миналата седмица Standard & Poor's и Fitch Ratings ревизираxa перспективите си за руската икономика от стабилна на негативна, потвърждавайки все пак рейтинга от BBB. Агенциите базираха оценките си на по-голямата вероятност от изтичане на капитали от страната.

Допълнителен негативен ефект върху и без това крехката икономика на Русия може да имат и евентуалните по-строги санкции от страна на САЩ и ЕС.

Анализаторите също така предположиха, че Русия може да загуби настоящия си инвестиционен рейтинг, ако напрежението в Украйна ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
напълно нормално е маймуните да се учудват на това което не разбират - и докато го гледат с учудване отпред, то да ги оправя отзад!! - това е повод за повдигане на лихвата с която им осигуряват паричното предлагане: висока лихва -> намалено паричното предлагане -> намален икономически разтеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Fitch rating = -100!No trust!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Винаги съм се учудвал на нещата, имащи емоционална стойност! Какво показва този "рейтинг" на тази частна фирма, и какво значение има той? Същата работа като със снощното изключване на Русия от Г-8... Лавров им го каза в прав текст с езика на дипломацията :" Голям праз!" Г-8 е една неформална сбирка ... и нищо повече! Колкото по-малко отдаваме значение на емоционалните и формалните неща, толкова по-добре за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
michaelis
преди 10 години
и да понижават и да не понижават колкото и да се праат на отворени, тряя да им се изхвърлят доларите, да ги видим тогаз тяхната оценка ква ще да е ... още им се чудя на руските банки, защо не са го направили досега ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
lozkhris
преди 10 години
Аха... както казваше Радой Ралин едно време "И мойта жена момче ще роди, щом шефът така нареди"....Знаем кой им е шефът на Фъч....;;):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още