IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да пълзи надолу след изборите в Украйна

Спадът на цената бе провокиран и от по-слабите от очакваното данни за доставките в САЩ

09:13 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът продължава да пълзи надолу след изборите в Украйна

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни фючърси продължават да поевтиняват след отслабването на напрежението Украйна през последните дни. За цялата изминала седмица цената на актива се смъкна с 1,57 на сто, удряйки двуседмично дъно.

Суровият петрол WTI с доставка през юли спадна до дневно дъно от 102,40 долара за барел в петък – най-ниското ниво от 20 май. Впоследствие черното злато се консолидира, за да затвори сесията при 102,71 долара за барел с дневен спад от 0,84%.

По този начин бе отчетен първият седмичен спад от три седмици. Въпреки това за целия месец май бе постигнато покачване от 3%.

Представените в петък данни показаха, че годишният темп на инфлацията в Италия и Испания се е забавил през май. Статистиката подчерта очакванията, че ЕЦБ ще предприеме стъпки за справяне с ниския ръст на потребителските цени, който е заплаха за крехкото възстановяване в еврозоната.

Доларът пък изгуби позиции в петък, след като потребителските разходи в САЩ спаднаха с 0,1% през април на месечна база. Прогнозите бяха за ръст от 0,2 на сто.

Същевременно изготвяният от Мичиганския университет индекс на потребителските настроения се покачи леко до 81,9 пункта спрямо предварителната прогноза от 81,8 пункта. Прогнозите бяха за скок до 82,5 пункта.

Междувременно мечите данни за доставките, представени в четвъртък, продължиха да тежат. Петролните запаси на САЩ нараснаха с 1,7 млн. барела до общо 393 млн. барела през миналата седмица. Анализаторите очакваха доставките да се увеличат с 500 000 барела.

Същевременно икономиката на САЩ се сви със сезонно коригирания годишен темп от 1% през първото тримесечие. Пазарните анализатори очакват обаче растежа през второто тримесечие да се завърне, достигайки 3,8%.

В Лондон брентът с доставка през юли поевтиня с 0,51%, за да се установи на ниво от 109,41 долара за барел. За седмицата суровината изтри 1,02% с оглед на отслабването на напрежението между Украйна и Русия.

Русия произвеждаше 10,4 млн. барела петрол на ден през 2013 г. и изнасяше 7,4 млн. от тях, което я направи вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия.

В същото време спредът между брента и WTI достигна 6,70 долара за барел в сравнение с 6,19 долара за барел в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още