IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Проблемите с добива на петрол няма да спрат растежа на търсенето

Студенето време в САЩ също спомогна за покачването на заявките, посочиха от огранизацията

20:58 | 18.02.14 г. 1
МАЕ: Проблемите с добива на петрол няма да спрат растежа на търсенето

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква ръст на доставките на петрол от страни извън ОПЕК до 1,7 млн. барела на ден през 2014 г. Новината бе съобщена от Антоан Халф, ръководител на звеното за петролната индустрия в организацията.

Тенденцията за растеж не съвпада с проблемите с добива на суровината в част от страните от ОПЕК, в това число Либия, Ирак, Нигерия, Алжир, пише руският портал "Вести".

"Тези страни изпитват сериозни проблеми в поддържането и увеличаването на капацитета на производството си. Венецуела има големи икономически проблеми, което също оказва натиск върху петролния сектор. Въпреки шистовата революция в Северна Америка обаче рентабилността на пазара на петрол не се променя много", отбеляза Халф.

Сред факторите, които са повлияли на засилването на търсенето на петрол в САЩ, експертите от МАЕ посочват и промените на времето в страната.

"Много ниската температура в САЩ в продължение на доста дълъг период от време доведе до нарастване на търсенето на петролни продукти за отопление. Повишено бе търсенето на дестилати и пропан за отопление. Това даде много силна подкрепа за търсенето на петрола и цените. Не трябва обаче да забравяме, че това е сезонен фактор", посочи експертът.

В допълнение, положително въздействие върху търсенето на суровината е имало и възстановяването на американската икономика.

"През последните няколко години се наблюдава съживяване в нефтохимическата индустрия на САЩ и възстановяване на производството. Тези фактори също подкрепят търсенето на петрол", посочи анализаторът от МАЕ.

Цената на "черното злато" продължава възхода си, покачвайки се до равнище над 101 долара за барел по време на следобедната търговия на Wall Street във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Голяма игра с това "черно злато", по едно време не беше ли над 200$ за барел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още