IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ намали прогнозата си за световното търсене на петрол

Въпреки въоръжените конфликти в Либия, Ирак и Украйна петролният пазар изглежда по-добре осигурен от очакваното, констатира още организацията

17:18 | 12.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МАЕ намали прогнозата си за световното търсене на петрол

Цените на петрола се понижиха във вторник, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за световното търсене на петрол на фона на "пресищането" на доставките от Атлантическия океан.

Контрактите върху търгуваното в САЩ "черно злато" с доставка през септември поевтиняват с 0,95% до 97,15 долара за барел, докато цената на петрола сорт брент с доставка през същия месец спада с 0,91% до 104,43 долара за барел.

"Въпреки въоръжените конфликти в Либия, Ирак и Украйна петролният пазар изглежда по-добре от очакваното осигурен днес, като дори има пренасищане в Атлантическия басейн...", заяви МАЕ в месечния си доклад за август.

Агенцията намали прогнозата си за растежа на търсенето на суровината в световен мащаб за 2014 г. до 1 млн. барела на ден, или с 180 000 барела по-малко спрямо предходната оценка. Причината е по-слабото от очакваното търсене през второто тримесечие.

През 2015 г. търсенето в световен мащаб се очаква да нарасне до 1,3 млн. барела на ден с оглед на подобряващите се икономически условия в световен мащаб. Въпреки това равнището е с 90 000 барела на ден по-ниско от предходната прогноза поради растежа на търсенето в Китай и Русия.

Оле Хансен, ръководител на звеното за стокови стратегии в Saxo Bank, посочи, че петролните пазари са в отбранителна позиция на фона на нарастващото предлагане и слабото търсене. Според него септемврийските фючърси върху брента ще поевтинеят с 0,76 долара на барел до октомври. Той заяви, че подобна ситуация, при която текущата цена е по-висока от тази на фючърсите не е наблюдавана от началото на 2011 г. насам.

Що се отнася до брента, който се търгува на най-ниската си стойност от ноември миналата година, Хансен посочи, че конфликтите в Либия, Ирак и Украйна трябва да направят търговците предпазливи. Експертът вижда по-нататъшен спад на цената до около 100 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още