IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да удължи забраната за продажба на акции от големите инвеститори

Регулаторът обмисля въвеждането на постоянни ограничения

08:53 | 06.01.16 г. 1
<p>
	Големите акционери все още имат много начини, с които да намалят дяловете си, според анализатор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Големите акционери все още имат много начини, с които да намалят дяловете си, според анализатор. Снимка: Ройтерс

Китай планира да удължи забраната за продажбата на акции от големите акционери в публичните компании до въвеждането на постоянни правила за ограничаване на разпродажбите на дяловете, съобщава FT, като се позовава на информация на официалното издание Shanghai Securities News.

Китайското издание съобщава, че регулаторът в страната е в процес на подготовка на постоянни правила за ограничаване на продажбите на големите акционери. Регулаторът освен това ще разшири сегашната забрана, която забранява продажбите на акции от страна на инвеститорите, които притежават най-малко 5 на сто от акциите на една компания, пише още изданието.

Публикацията в китайското издание е по повод декларация на Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай, в която се посочва, че се проучват варианти за постоянни правила за ограничаване на продажбите на акции от големите инвеститори, както и от директори и мениджъри.

Един от обмисляните варианти е големите акционери предварително да разкриват намеренията си за продажба на дяловете си в публичните компании. Вероятно ще се въведе и ограничение на броя акции, които те могат да продават за определен период от време.

Правилата обаче вероятно ще важат само за ценните книжа, които се търгуват на свободния пазар. Така големите акционери може да бъдат насърчени да продават дяловете си чрез частни договорки и трансфери, които няма да навредят на цените на акциите на свободния пазар, посочва изданието.

Китайският вестник подчертава, че властите в Пекин искат да се уверят, че няма да има пауза между изтичането на временната забрана и прилагането на нови, постоянни правила за поведение на големите акционери.

Надеждите на китайските власти са да успокоят пазарите, след като индексът на “сините чипове” в Китай -  CSI 300, се срина със 7 на сто в понеделник и търговията беше прекратена.

Понижението засили опасенията за връщането на паниката от миналото лято, когато основният борсов индекс в Китай изтри 45 на сто. Анализаторите смятат, че спадовете от началото на тази седмица са свързани със скорошното изтичане на забраната големите акционери да продават дяловете си в публичните компании.

Вчера пазарите се стабилизираха, но само защото държавните финансови институции се намесиха и започнаха да купуват акции.

Удължаването на забраната за продажба на акции от страна на големите акционери вероятно ще внесе временно успокоение на пазарите, посочва FT. Това обаче посява съмнения доколко правителството в Пекин е готово да либерализира капиталовите си пазари.

“Големите акционери все още имат много начини, с които да намалят дяловете си. Хеджирането е един пример. Този ход има за цел повече да успокои нагласите на пазара. Ако те искат да продават, има как да го направят”, коментира Гуо Янхон, анализатор от Founder Securities в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Пазарна икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още