IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черен борсов старт на годината в Азия

В Китай търговията беше преустановена, след като сривът на водещия индекс CSI 300 достигна 7%

10:13 | 04.01.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето пазари в Азия стартираха годината със сериозни спадове заради публикуваните в понеделник слаби данни за китайската индустрия, които предизвикаха загриженост за развитието на втората по големина икономика в света.

В Китай търговията беше преустановена, след като сривът на водещия индекс CSI 300 достигна 7%. Автоматичният механизъм за прекратяване на търговията беше активиран в същия ден, в който влезе в сила, предава Bloomberg.

След волатилната търговия през миналата година китайските власти въведоха механизма за защита. При колебания от над 5% търговията се преустановява за 15 минути, при колебания от над 7% борсата се затваря за остатъка от деня. Така днес, сред първоначалото 15-минутно прекъсване, търговията беше преустановена, след като курсовете продължиха да спадат.

За негативното настроение се погрижи преди всичко китайското индустриално производство. То се свива през декември за десети пореден месец, както показва анкета на Markit и Caixin. Изследването се фокусира по-скоро върху малките и средни частни фирми. Официалното проучване, което разглежда преди всичко най-големите държавни компании, също показа в петък свиване за пети пореден месец, макар и с малко по-скромни темпове, до 49,7 пункта. 

През последните няколко години производственият сектор в Поднебесната империя се бори с по-слабото вътрешно и външно търсене. Потреблението се забавя до най-ниските си темпове от десетилетия насам. С изключение на САЩ, останалите търговски партньори на Китай записват по-ниски темпове на растеж, което води до забавяне и на външното търсене. Икономиката на Китай все още е прекалено зависима от износа, въпреки надеждите на правителството да я преструктурира към икономически модел, основан предимно на вътрешното търсене.

Очаква се заради слабото търсене в страната и чужбина, свръхкапацитета при фабричната активност и охлаждането на инвестициите Китай да отчете през 2015 г. най-слабия си икономически растеж от 25 години - около 7% спрямо 7,3% през 2014.

Сериозна роля за спада на индексите изигра и предстоящото изтичане на забраната големи акционери да разпродават дяловете си в публични компании. Забраната беше въведена от китайския борсов надзор през лятото по време на пазарния срив. Много по-малки акционери се разделиха днес с книжата си, защото предполагат, че и големите инвеститори ще направят това след изтичането на срока. 

Геополитическата ситуация в Близкия Изток също носи сериозни притеснения за пазарите. Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Иран в отговор на щурмуването на посолството на кралството в Техеран. Напрежението между двете страни е заради екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, за която Иран предупреждаваше, че “ще струва скъпо” на Саудитска Арабия

И на други азиатски борси индексите отчетоха силни загуби. В Япония Nikkei за 225-те водещи компонента се срина с 582,73 пункта, или 3,06 на сто, до 18 450,98 пункта. С това индексът падна до най-ниското си ниво от почти десет седмици. По-широкият Topix се сви с 37,63 пункта, или 2,43 на сто, до 1 509,67 пункта.

MSCI, който обхваща азиатско-тихоокеанските акции извън тези в Япония, загуби 2,5 на сто. 

Shanghai Composite се срина с 6,85 на сто до 3 296,66 пункта, а Shenzhen Composite - с 8,1 на сто. В Хонконг Hang Seng index е надолу с 2,48 на сто до 21 370,62 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Няма да го изпълнят, не се притеснявай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Импе какъв растеж ще наваксва, там има изконсумиран занапред растеж.Въпрос на време е да рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
http://***.sec.gov/answers/tradinghalt.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Кое? Китайския? Само? :-))Целата схема работи на анаболи в момента.И в САЩ и в ЕС има такова ограничение. Ако някой тръгне да ръшва борсата лопва кепенците и пейпър-голд-а си го наливаш от чешмата... студената..http://***.bloomberg.com/news/articles/2015-10-07/blackrock-calls-for-halting-the-stock-market-to-avoid-volatility
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
scott
преди 8 години
е как да стане?От години бачкат, само да си плащат лихвите по заемите.И СЕГА БЪРНИКАТ РАДИОТО ОТ ГНЕВ И СЪС САМОЧУВСТВИЕ НА РАЗБИРАЧИ....КУПИСИОЩЕДЦКНАСАЩБЕ!Ха,хах,хах,хахахаъ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 8 години
таз ферма за мен фалирга, още като направи АЙПИОТО НА ЦСКА....Лупи, млупи, 3 000 000....Ясно е кво прават: раздуват данни и прогнози за комисионна.Всъщност, тва че клубът ЦСКА не успя, не значи, че от елана не се нагушиха /макар само да подозирам/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 11
Императорът
преди 8 години
Защото това е абсурден пазар: хем хаотически, хем: държавно регулиран. Ако не го барат, ще се срине малко повечко (докъм 2800 максимум), после ще възстанови на нива от около 3000 и там ще си се движи нормално - в умерено възходящ темп - защото китайският пазар има реално да наваксва растежът на икономиката на.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Точно така! Редно е да се отбележи на кого си ПОДАРЯВАТЕ парите, когато става въпрос за такива неща:"Тези прогнози направи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг в предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria."фирмата е ЕЛАНА Трейдинг.Я да видим за колко време ще ми изтриете пост-а :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Скоро имаше един роден "аналиатор", който ни уверяваше: "Цачев: През 2016 г. няма да има сътресения на облигационния и валутния пазар", а днес първия работен ден на 2016 видяхме сериозни сътресения на валутния пазар причинени вероятно от "осребряването" на американски ДЦК държани от китайците. Предлагам Цачев да си скъса дипломата и започне да пасе стадо овце, защото явно само за това става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Законова забрана на рецесията. Туй то.Ако движението е нагоре - да бъде, ако ли не - затваряме сергията.Туй то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още