IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската производствена активност отбеляза тригодишен минимум през август

Това е поредният признак, че втората най-голяма икономика в света се свива

10:15 | 01.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствената активност в Китай през август се е свила с най-бързия си темп от три години насам, потвърждавайки опасенията, че икономическият растеж на страната продължава да се забавя, съобщава ВВС.

Официалният индекс на производствената активност (PMI) се е понижил до 49,7 пункта от 50 пункта през юли. Данни под 50 пункта са индикатор за свиване.

Слабите данни вероятно ще засилят световните опасения, че икономиката на Китай губи скорост и може да доведе до още по-голям срив на акциите на азиатските и световните борси.

Отделни данни на Caixin/Markit, публикувани във вторник, сочат, че стойността на индекса PMI е дори по-ниска, достигайки до 47,3 пункта, най-лошите резултати от 2009 г. насам.

Новите икономически данни вероятно ще подкопаят и усилията на Пекин да успокои инвеститорите и пазарите.

Китайските акции на континента отбелязват сериозен спад през последните няколко месеца, сривайки се с почти 40% от юни насам.

Властите вляха пари в пазарите, позволиха на държавния пенсионен фонд да започне изкупуването на акции и понижиха лихвените проценти по заемите.

Засега обаче нито една от тези мерки не е успяла да върне пазарите обратно на положителна територия и анализаторите предупредиха, че колкото повече интервенции на Пекин се провалят в опитите си да повлияят на ситуацията, толкова по-вероятно е бъдещите мерки да бъдат пренебрегнати от инвеститорите.

Китай предприе и мерки срещу индивиди, обвинени в разпространяването на „слухове“ в интернет, които според властите „дестабилизират пазара“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още