IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският индекс Shanghai Composite пропадна с над 8%

Намаляващите надежди за решаване на гръцкия казус натежаха върху нагласите на пазара

10:42 | 26.06.15 г.
Китайският индекс Shanghai Composite пропадна с над 8%

Китайският бенчмарк Shanghai Composite Китай отстъпи до повече от едномесечно дъно, спадайки с над 8 на сто в една песимистична за целия регион сесия в петък.

Намаляващите надежди за решаване на гръцкия казус натежаха върху нагласите, след като срещата на Еврогрупата в четвъртък приключи бързо без никакви признаци на затопляне на отношенията. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че срещата на финансовите министри от еврозоната през ​​уикенда "ще бъде от решаващо значение за намирането на решение на дълговата криза в Гърция".

Борсата в Шанхай ускори темпото на спад в следобедната сесия, спадайки с близо 400 пункта. В предишната сесия бенчмаркът изтри 3,4%.

"Затягането на маржин финансирането изглежда изпразни китайския капиталов план... Отпускането на маржин финансиране спадна за четвърти пореден ден в четвъртък и е надолу с над 4% на седмична база", заяви пред CNBC пазарният стратег в IG Бърнард Ау.

В Япония Nikkei 225 отчете далеч по-лек спад, въпреки че данните от странатa изненадаха приятно експертите.

Потребителските разходи в страната се повишиха с 4,8% на годишна база през май, като се оказаха над очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за ръст от 3,4%. Това е първото годишно увеличение от 14 месеца, откакто Япония покачи данъка върху продажбите през април 2014 г.

Освен това през май безработицата остана очаквано при 3,3%. Съотношението на откритите позиции към търсещите работа отчете най-високото си ниво от март 1992 г. при 1,19. Това означава, че на всеки 100, търсещи работа, се падат по 119 свободни позиции.

Някои експортно ориентирани дружества отчетоха разносопочни резултати на фона на лекото поскъпване на йената. Honda и Toyota Motor изгубиха съответно 0,3% и 0,1%, докато Suzuki Motor и Nissan добавиха по 3%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 удари едноседмично дъно на фона на значителните рзпродажби в добивния сектор.

Пазарният лидер BHP Billiton спадна с 3,4%, след като цената на желязната руда се свлече до 61,30 долара за тон. Енергийният сектор също бе поставен под натиск, като Santos и Woodside Petroleum изтриха по повече от 1 на сто.

Акциите на Qantas отстъпиха с 2,2% при новината, че Хонконгският лицензиращ орган за въздушния транспорт отхвърли искането на превозвача да сформира нова бюджетна авиокомпания.

Водещият южнокорейски индекс KOSPI започна със спад, но затвори сесията на зелена територия благодарение на тласъка при големите дружества.

Samsung Electronics добави 0,3 на сто, докато Hyundai Motor нарасна с 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още