IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Китай се забави до 7,3% през третото тримесечие

Това е най-слабият темп от над пет години, но забавянето остава силно концентрирано в няколко сектора

10:03 | 21.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Китай се забави до 7,3% през третото тримесечие

Китайската икономика e нараснала с най-бавния си темп от повече от пет години през третото тримесечие, но данните все пак надвишиха прогнозите, съобщава CNBC, цитирайки официалната статистика на страната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай за тримесечието юли-септември е нараснал със 7,3% на годишна база при прогноза на Ройтерс за разширение от 7,2%.

Това е най-бавният растеж от първото тримесечие на 2009 г., когато той темпът му спадна до 6,6% на фона на разразилата се глобална финансова криза.

Китай трябва да отчете доста по-висок растеж през последното тримесечие, за да постигне годишната цел от 7,5%. Ръстът през първото тримесечие бе 7,4%, а през второто - 7,5%.

Пазарите в Азия се фокусираха върху по-добрите от очакваното данни. Индексът Shanghai Composite пое нагоре, но в крайна сметка финишира на отрицателна територия, докато австралийският долар поскъпна с 0,3% спрямо американския.

Говорителят на Националното бюро по статистика в Китай Шън Лайюн заяви, че икономическото забавяне се дължи на структурните реформи в страната, на слабия жилищен пазар, както и на по-високата база за сравнение отпреди година. Той отбеляза, че растежът остава в "разумни граници."

Данните за БВП се очакваха с повишено внимание за сигнали относно това дали политиците ще предприемат допълнителни стимули за подкрепа на икономиката, която се бори със спад в имотния сектор, забавяне на кредитния растеж и по-ниска инфлация.

"Въпросът за мен и много анализатори е как ще отговорят политиците на забавения растеж. Дали ще заключат, че трябва да намерят други източници на растеж? Ако просто продължат със стимулите, те само ще затвърдят цикъла, който предизвика изкривяванията в икономиката", коментира Евън Файгенбаум, заместник-председател на Института Полсън.

Според Джулиан Евънс-Причард, икономист за Китай в IG, "макар че натискът върху икономиката все още остава в навечерието на четвъртото тримесечие, малко вероятно в политиците да се почувстват принудени да действат по-агресивно“.

"Някои несъмнено ще разчетат данните като заплаха за годишната цел за растежа, но тя винаги е била предназначена да бъде гъвкава и ние не мислим, че политиците ще се паникьосат в резултат на забавянето при положение, че то остава силно концентрирано в няколко сектора, които страдат от свръх капацитет, докато по-широката икономика и трудовият пазар остават стабилни", посочва Евънс-Причард. 

Други данни

Фабричното производство е нараснало с 8% през септември спрямо година по-рано, след 6-годишното дъно от 6,9% през август, побеждавайки очакванията за увеличение от 7,5 на сто.

Инвестициите в основен капитал, основен двигател на китайската икономика, се оказаха по-слаби от очакваното. Те са нараснали с 16,1% за първите девет месеца в сравнение със същия период година по-рано, което е под прогнозите за 16,3% ръст и по-малко от ръста от 16,5% през първите осем месеца на годината.

Продажбите на дребно са нараснали 11,6% през септември в сравнение с година по-рано, което е под прогнозите за 11,8% на анализаторите и по-малко от ръста за предходния месец от 11,9%.

Инвестициите в недвижими имоти са нараснали с 12,5% през първите девет месеца в сравнение с година по-рано, спрямо годишен ръст от 13,2% през първите осем месеца.

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още