IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на азиатските фондови борси се задълбочават

Китайският индекс Shanghai Composite затвори със спад от 4,2%, а японският Nikkei 225 затвори под 20 000 пункта за пръв път от май 2015 г.

11:41 | 21.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на фондовите пазари в Азия се гмурнаха по-надълбоко в негативната територия в петък. Разпродажбите на глобалните пазари, започнали по-сериозно в четвъртък, продължават и днес. Опасенията на инвеститорите са свързани със състоянието на икономиката на Китай, която е втората по големина в света, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се срина с 4,21% до 3 509,88. Хонконгският Hang Seng се понижи с 1,36% до 22 448,44 пункта, за да запише най-ниското си ниво от май 2014 г. насам.

Японският Nikkei 225 регистрира спад от 2,98% до 19 435,83 пункта след четири поредни дни с понижения. Индикаторът затваря под 20 000 пункта за пръв път от май 2015 г.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI изтри 2% към стойността си до 1 876,07 пункта и затвори на 7-месечно дъно. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби 1,4% от стойността си до 5 214,60 пункта, което е 8-месечно дъно.

Производствената активност в най-голямата азиатска икономика, тази на Китай, се свива за шести пореден месец през август, за да запише най-ниското си равнище от цели 77 месеца насам. Това става ясно от предварителните данни от последното проучване на Мarkit и Caixin сред мениджърите по поръчките в производствените предприятия.

Лошите резултати прибавят още опасения, че втората по големина икономика в света забавя ръста си прекалено бързо въпреки мерките на властите да подпомогнат търсенето.

Положителни сигнали има обаче от Япония. Производствената активност на страната записва най-бързото си покачване от седем месеца насам през август, давайки повод за оптимизъм, че икономиката на страната ще се върне на територията на растежа през настоящото тримесечие.

На борсите в Китай инвестиционните посредници, сред които Huatai Securities, China Merchants Securities и Founder Securities, оглавиха губещите, след като книжата им поевтиняха с по 8%.

В Япония финансовите компании и експортно-ориентираните дружества претърпяха най-големи загуби. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group изтриха повече от 4%, а тези на Mizuho Financial - 3,3 на сто от стойността си. 

Сред сините чипове пазарните капитализации на Sony и Toshiba се свиха с над 4%, след като и йената поскъпна спрямо долара.

Акциите на доставчиците на Apple, чиито акции поевтиняха с 2% на борсата в Ню Йорк снощи, също бяха подложени на разпродажби. Книжата на производителите на електронни части Alps Electric и Nidec се сринаха със 7,1% и 4,9%, съответно.

Разпродажбите засегнаха най-силно австралийските банкови акции. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group, Westpac и Commonwealth Bank of Australia се потопиха с по 3%.

Производителите на злато обаче бяха светлината в тунела. Цената на акциите на Kingsgate Consolidated скочи с 10,7%, тази на Alacer Gold - с 6,7%, а тези на Newcrest Mining и Evolution Mining - с 4,6% и 3,4%, съответно.

Пазарната капитализация на Santos се смъкна с 0,2%, след като компанията се обяви за продан. Освен това текущият изпълнителен директор Дейвид Кнокс обяви, че се оттегля, но докато не му бъде намерен заместник.

Замразеният конфликт между Република Корея и Северна Корея преминава в нов етап. Сериозното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона.

В Южна Корея акциите на сините чипове бяха подложени на разпродажби. Акциите на Samsung Electronics и Hyundai Motor поевтиняха с 3,3% и 2%, съответно, а тези на производителя на чипове SK Hynix - с 3,2%.

Разпродажбите в Азия бяха повсеместни. Водещият борсов индекс в Тайван TWSE се срина с 3% до най-ниското си ниво от 2 години насам.

Сингапурският индекс Straits Times падна под психологическата граница от 3 000 пункта, след като паническите разпродажби предизвикаха 1,6% спад за индекса.

Тайландският SET затвори с понижение от 0,8%, след като отливът на чужди капитали се ускорява за четвърти пореден ден след опустошителния бомбен взрив в Банкок по-рано тази седмица. Според Ройтерс до момента нетните отливи на капитали са за 131,9 млн. долара.

В Индия BSE Sensex финишира с намаление от 1,5% на стойността и докосна най-ниското си ниво от 19 юни насам.

В Европа днес пазарите отварят с резки спадове, като DAX изтри 200 пункта за отрицалтено време. Снощи Wall Street претърпя най-тежкото си поражение за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Тогава се започва едно ударно обедняване на населението на бантустана, само и само да се изплати заема и като няма с какво - с ресурси, защото бантустана не произвежда нищо. Ама ресурсите са евтини, та вместо даречем с един милион тона от нещо си да се разплати, сега ще трябва да поработи за два пъти повече, т.е. ще трябва да дадат два милиона тона от нещото си.Та така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Ако си загубил пари на борсата, съжалявам.Но нали в една друга статия коментира, че САЩ отиват по дяволите, какъв ФЕД, какво влияние по света имат ?!Не знам на колко години сте, но аз забелязвам, че от 1983г., САЩ практикуват следното:Печатат долари и предизвикват инфлация за около 5 години, после долара започва лееееко да поскъпва, което е сигнал инвесторите да се освобождават от всякакви други валути. Централните банки на държави бантустани, защочват да изливат купища долари, за да съхранят сриващите им се валути. Започва една форекс вакханалия, от която винаги произлизат неколцина нови милиардери, а бая бантустани са разорени. Долара става скъп, т.е. взетите кредити от бантустаните стават още по-скъпи и не могат да се разплатят, защото са похарчили резервите си.Отличен пример тук са Малайзия, Русия, Бразилия, Турция !!!, Казахстан и още много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
*** от ФЕД, които не знаят вече какво да правят, пратиха целия свят в черна дупка.Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
*** от ФЕД, които не знаят вече какво да правят, пратиха целия свят в черна дупка.Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още