IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай удари шестгодишно дъно през август

Икономиката на страната все още не е достигнала най-ниската си точка, смята експерт

11:03 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс 

Производствената активност в най-голямата азиатска икономика, тази на Китай, се свива за шести пореден месец през август, за да запише най-ниското си равнище от цели 77 месеца насам. Това става ясно от предварителните данни от последното проучване на Мarkit и Caixin сред мениджърите по поръчките в производствените предприятия, цитирано от WBP Online. Лошите резултати прибавят още опасения, че втората по големина икономика в света забавя ръста си прекалено бързо въпреки мерките на властите да подпомогнат търсенето.

Индексът на производствената активност (PMI) спада до 47,1 пункта през август, за да запише най-ниското ниво от шест години насам, показват предварителните данни от проучването. Анализаторите предвиждаха индикаторът да се повиши до 48,1 пункта, след като беше на ниво от 47,8 пункта през юли.

Всеки резултат над 50 пункта, отчетен от индекса, сигнализира за експанзия, докато равнищата под това ниво индикират за свиване на активността.

Както производството, така и новите поръчки за вътрешния и външния пазар записват по-бърз спад през август, докато заетостта също се влошава, което води до засилване на дефлационния натиск, коментира WBP Online.

Тези данни показват, че икономиката все още не е достигнала дъното, а се спуска към него, смята д-р Хъ Фан, главен икономист в Caixin. „Все още има трудности относно поддържането на растежа. За да може правителството да постигне целта си за тази година, трябва да извърши фина настройка на фискалната и монетарната политика, за да осигури макроикономическа стабилност и да ускори структурната реформа“.

През последните няколко години производственият сектор в Поднебесната империя се бори с по-слабото вътрешно и външно търсене. Потреблението се забавя до най-ниските си темпове от десетилетия насам.

С изключение на САЩ останалите търговски партньори на Китай записват по-ниски темпове на растеж, което води до по-мудното външно търсене. Икономиката на Китай все още е прекалено зависима от износа въпреки надеждите на правителството да преструктурира икономиката на страната към икономически модел, основан предимно на вътрешното търсене.

„Властите заявиха, че търсенето ще се възстанови през втората половина на годината, но изглежда се случва точно обратното. Докато през първото полугодие брутният вътрешен продукт на страната успя да достигне ръст от 7 процента, то през второто полугодие властите ще срещнат спънки, за да осигурят същия растеж“, коментира Честър Лю от Forecast Pte Ltd пред Ройтерс.

Нуждата от подкрепа за износа намери израз през миналата седмица, когато Китайската народна банка изненадващо реши да девалвира валутата на страната. Ходът на централните банкери дойде, след като стана ясно, че износът на Китай се е свил с над осем на сто на годишна база през юли.

Още за икономиката на Китай - във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още