IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай записват ръст за трети пореден месец

Пазарът вероятно се е оттласнал от дъното след едногодишния застой

11:25 | 18.08.15 г.
<p>
	На годишна база жилищата ново строителство продължават да поевтиняват, но спадовете на цените се забавят. Това се тълкува като начален етап на възстановяването на пазара.<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

На годишна база жилищата ново строителство продължават да поевтиняват, но спадовете на цените се забавят. Това се тълкува като начален етап на възстановяването на пазара.Снимка: Архив, Ройтерс

Най-важният сектор в китайската икономика – този на недвижимите имоти, вероятно се оттласква от дъното след спада, продължил година. Цените на новите жилища в страната отбелязват ръст през юли за трети пореден месец, става ясно от данните на Националното статистическо бюро на Китай, цитирани от CNBC.

Цените на новите жилища в страната са се повишили с 0,3% на месечна база през юли. За сравнение, те отбелязаха ръст от 0,4% през юни и 0,2% през май.

На годишна база обаче жилищата ново строителство продължават да поевтиняват. През юли те са с 3,7% по-евтини спрямо същия месец на миналата година, докато през май спадът беше по-голям – 4,9% на годишна база. По-слабият спад би могъл да се изтълкува като начален етап на възстановяване на пазара, коментира CNBC.

След като се нажежиха до червено, цените на имотите в Китай спаднаха рязко в периода април 2014 г. – май 2015 г., движение, породено от по-слабото търсене и свърхпредлагането. Това спомогна и за забавянето на икономическия ръст в страната.

Строителството и свързаните с него отрасли, като например производството на стомана и цимент, допринасят за 25-30 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата азиатска икономика.

В структурно отношение пазарът все още върви надолу поради несъответствията в търсенето и предлагането между големите и малките градове в страната, но мерките на правителството подпомогнаха пазара да се оттласне от дъното, коментира пред CNBC Ду Джинсон, ръководител в Credit Suisse.

Китайският пазар на недвижими имоти видимо се движи на две скорости. В градове като Пекин, Шанхай и Шънджън пазарът се възстановява, докато високото ниво на запасите се отразява зле на по-малките градове. Сякаш обаче монетарните стимули на правителството успяха да накарат пазара отново да покаже признаци на живот, допълва CNBC.

Решението на Пекин да девалвира юана, което стана на два пъти през изминалата седмица, доведе до отлив на капитал от китайското имущество, но не се очаква тази тенденция да продължи в дългосрочен план, пише още изданието.

След девалвирането на юана обаче дългът на компаниите за имоти вероятно се е увеличил с 3-4% и може би това ще доведе до някои трудности пред бъдещи проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още