IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ запази прогнозите си за икономическия растеж на Китай

Фондът смята, че Пекин се опитва да намали зависимостта на икономиката от износа и инвестициите и да премине към по-бавен, но стабилен растеж

09:58 | 15.08.15 г. 1
МВФ запази прогнозите си за икономическия растеж на Китай

Международният валутен фонд (МВФ) изнесе успокояваща икономическа оценка за Китай, след като Пекин реши да започне да обезценява националната валута, а пазарите възродиха опасенията за икономиката на страната, съобщава АП.

В годишния си преглед за китайската икономика МВФ не промени очакванията си и прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 6,8% през тази година и 6,3% през 2016 г. През миналата година Китай отчете растеж от 7,4% - най-бавният от 1990 г. насам.

Във вторник Пекин разтърси пазарите, като девалвира юана с 1,9% - най-големият еднодневен спад от десетилетие насам. Централното правителство обясни, че националната валута е надценена и девалвацията трябва да укаже посоката на движение на юана според пазарните сили, а не да им противоречи. Последва и още едно намаление на обменния курс спрямо долара от 1,1%.

Финансовите пазари обаче също се сринаха заедно с юана. Опасенията на инвеститорите са, че с обезценката Китай на практика признава забавянето на икономиката и властите в страната отчаяно се опитват да дадат тласък на растежа, насърчавайки износа.

По-евтиният юан би подпомогнал китайските износители, като направи продукцията им по-конкурентоспособна.

В доклада си МВФ звучи сравнително оптимистичен за икономическите перспективи пред Китай. Фондът вижда икономическото забавяне на страната като част от преднамерен план да се намали зависимостта на страната от износа и разточителните инвестиции в недвижими имоти и фабрики и да се премине към по-бавен, но по-стабилен растеж, построен върху потребителските разходи.

Фондът очаква ръстът на инвестициите в Китай през тази година да се забави до 5,8% от 7,6% през 2014 г. За потребителските разходи очакванията са да ускорят растежа си до 7,1% от 6,9%.

МВФ прогнозира още, че скорошните разпродажби на китайските акции няма да навредят на икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ше ги запази щото иначе ше има още injeciton от юани ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още