IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститори могат да вложат около 2,3 трлн. долара в жилища по света

Китайското правителство премахва постепенно ограниченията пред задграничните покупки на недвижими имоти от физически лица

09:16 | 22.07.15 г.
Китайски инвеститори могат да вложат около 2,3 трлн. долара в жилища по света

Китайски инвеститори биха могли да вложат около 2,3 трлн. долара в жилищни имоти по света, след като Пекин предложи да се премахнат ограниченията за износа на частен капитал чрез специална програма, пише онлайн изданието worldpropertyjournal.com, като цитира данни на портала за имоти Juwai.com.

Според портала богатите китайци инвестират около 10 на сто от богатството си в имоти по света – обикновено жилищни или търговски площи.

Експертите имат и по-консервативна оценка – за инвестиции в размер на 661 млрд. долара.

“Ако Китай продължава с либерализацията през следващото десетилетие, увеличението на брутните потоци вероятно ще бъде много по-голямо спрямо ръста на световната икономика”, посочват от портала.

Имотите в чужбина дават възможност на китайските инвеститори да диверсифицират рисковете и са атрактивни за купувачите, които се мотивират не само от идеята за инвестиция, но и за живот и образование извън родината.

Китайското правителство премахва постепенно ограниченията пред задграничните покупки на недвижими имоти, като позволява на инвеститорите да прехвърлят свободно пари в и извън страната.

Пекин тръгна по този път през 2011 г., когато се присъедини към Световната търговска организация.

Първоначално ограниченията ще паднат пред инвеститорите от шест града в страната. На физическите лица от Китай ще им се даде възможност директно да купуват имоти, акции и облигации в чужбина.

В програмата могат да се включат лица с богатство от поне 1 млн. юана (161 хил. долара), като те ще могат да инвестират до 50 на сто от активите си. Предвижда се обаче обща квота за инвестициите, осъществени чрез програмата, която ще нараства с течение на времето.

На корпоративните инвеститори ще им бъдат разрешени инвестиции в чуждестранни активи до 1 млрд. долара. Сегашното ограничение е 300 млн. долара.

Експертите смятат, че САЩ ще е най-предпочитаната дестинация за инвестиции в имоти от китайците, след като паднат ограниченията пред частните инвестиции. Китайските купувачи са привлечени от възможността децата им да получат добро образование, от икономическия растеж в Страната на неограничените възможности и простите правила на агенциите за имоти.

Според портала около 33% от активите на китайците, които ще се насочат към чуждите пазари на имоти, ще бъдат привлечени от САЩ. Австралия е класирана на второ място с 23%, а трета е Канада със 7,5%. Великобритания, Тайланд и Нова Зеландия се очаква да са другите най-облагодетелствани от специалната програма държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още