IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shanghai Composite завърши под 3 000 пункта

Борсите в Австралия и Южна Корея обаче успяха да излязат на зелено

11:28 | 25.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хаосът на китайските фондови пазари не показа признаци на възстановяване във вторник. Основният индекс Shanghai Composite ускори спада си в последния час от търговията и завърши под ключовите 3 000 пункта, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 беше вторият най-силно ударен в региона, затваряйки с понижение от 4%, след като премина на негативна територия в следобедната сесия. По-рано през деня борсата в Токио се опита да се възстанови заедно с повечето други регионални фондови индекси, разчитайки на търсенето на по-изгодни сделки сред поевтинелите акции и на срива на Dow Jones Industrial Average на борсата в Ню Йорк.

В понеделник основните американски индекси се сринаха с почти по 4%, след като резкият спад от почти 9% на китайските борси подхрани опасенията за икономическата активност и перспективите за търсенето на суровини от втората най-голяма икономика в света. Индексът S&P 500 изгуби 3,94% и официално завърши в корекция, а индексите Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се понижиха - с 3,57% и 3,82%, съответно.

Индексът Shanghai Composite се търгуваше значително по-ниско в последния час на търговията и в крайна сметка затвори с понижение от 7,63% до 2 965,1 пункта. Приключването под 3 000 пункта белязва най-ниското ниво за индекса от декември 2014 г.

Голям брой от сините чипове отчетоха спадове от позволения максимум от 10%, включително строителните предприемачи Poly Real Estate и Shanghai Shimao и брокерските къщи Citic Securities и Haitong Securities. Посредниците на ценни книжа също отчетоха максимално допустим спад за втора поредна сесия.

Акциите на вписаната на борсата в Шанхай PetroChina, най-голямата по пазарна стойност китайска компания, също поевтиняха с максимума от 10%.

Сред останалите китайски бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite отчетоха понижение от по 7,1%. В Хонконг индексът Hang Seng също се присъедини към негативната тенденция и отбеляза спад от 0,5%.

Японският индекс Nikkei 225 направи обратен завой в следобедната сесия и в крайна сметка затвори с понижение от 4% след натиск от европейски инвеститори, твърди Ройтерс.

Отразявайки движението на основния бенчмарк, индексът Topix също се върна на червено, завършвайки надолу с 2,7%.

Експортно ориентираните компании също пострадаха. Акциите на Toyota Motor, Nissan, Suzuki Motor и Honda поевтиняха с между 3,5% и 4,2%. Цената на акциите на производителя на строително оборудване Komatsu спадна с 4,4%, а тези на производителите на електроника Panasonic и Sony - с 4% и 0,3%, съответно.

Енергийните компании понесоха удари заради по-ниските цени на петрола. Цената на акциите на Showa Shell Sekiyu потъна с 4,2%, а акциите на Inpex и JX Holdings поевтиняха с 2,4% и 3,7%, съответно.

Сериозно възстановяване на банките и минните компании изкара австралийския индекс S&P ASX 200 от червената територия. Бенчмаркът отчете повишение от 2,7% във вторник.

Westpac бе начело на промяната в банковия сектор, след като цената на акциите ѝ скочи с 4,9%. Акциите на National Australia Bank, Australia and New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia също поскъпнаха с между 3,6% и 4,6%.

Петролните играчи също се отърсиха от пониженията си през деня, като Woodside Petroleum и Oil Search затвориха с ръст в цените на акциите от, съответно - 0,8% и 1,6%. Акциите на Santos обаче поевтиняха слабо с 0,4%.

След представянето на годишните си резултати цената на акциите на BHP Billiton се възстанови от първоначалния  спад и завърши с ръст от 2%.

Цените на акциите на Pacific Brands и Amcor пък скочиха, съответно, с 15,6% и 4,3% след по-добри от очакваните годишни печалби.

Южнокорейският индекс Kospi също се завърна на положителна територия с ръст от 0,9% след смесена търговия по-рано през деня. По-малкият индекс Kosdaq увеличи печалбата си с повишение от 5,2%.

Производителите на автомобили Hyundai Motor и Kia Motors подкрепиха положителната тенденция, след като акциите им поскъпнаха, съответно, с 3,5% и 4,9%. Цената на акциите на производителя на чипове SK Hynix, който обяви планове за построяването на два нови завода в Южна Корея на стойност 24,94 млрд. долара, пък скочи с 7,9%.

Рафинериите също успяха да се възстановят. Акциите на S-Oil и SK Innovation поскъпнаха с 3% и 1,5%, след като поевтиняха с повече от 2% при отварянето на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още