IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Финансовата система на Китай се нуждае от основен ремонт

Китай трябва да намали ролята на държавата в икономиката, а реформата трябва да започне "на най-високо ниво"

10:31 | 01.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка: Финансовата система на Китай се нуждае от основен ремонт

Финансовата система на Китай се нуждае от основен ремонт, за да ce постигне устойчив растеж и Поднебесната империя да успее да пренастрои своята икономика от производството към потреблението и услугите, заявява Световната банка (СБ) в нов доклад за втората най-голяма икономика в света.

Китай се възползва значително от реформите след присъединяването на страната към Световната търговска организация, но сега трябва да рестартира усилията си за справяне с разточителните инвестиции, огромния държавен дълг и слабата регулация на сенчестото банкиране, посочва организацията, цитирана от The Wall Street Journal.

"Без фундаментални реформи сегашната финансова система няма да бъде в състояние да подкрепи каквото и да е съществено преразпределение на кредитите за подпомагане на производствения растеж", отбелязва докладът. "Процесът не е автоматичен. Предизвикателството е трудно".

Според СБ Китай трябва да намали ролята на държавата в икономиката, като реформата трябва да започне "на най-високо ниво". Препоръките са в посока намаляване на интервенциите и засилване на конкуренцията. Пекин също така следва постепенно да намали дела си в търговските банки и да засили ролята на регулаторните органи.

Апетитът на Пекин за реформи се разколеба, след като икономиката се забави през тази година, смятат икономисти. Икономическият растеж бе 7% през първото тримесечие – най-бавният темп на разширение за последните шест години, като очакванията за второто тримесечие са той да бъде още по-слаб. "Там (в Китай – бел. ред.) няма последователност", казва Адам Слейтър, икономист в Oxford Economics. "Властите гасят пожара с каквото имат налично".

СБ посочва, че ролята на китайското правителство във финансовата система и икономиката не насърчава доброто финансово развитие, а по-скоро го "разклаща". Според данните на банката Пекин има 65% собственост в местните търговски банки и фактически контрол над 95% от активите им.

Това прави правителството на Китай най-големият собственик на финансови институции в света, изтъква СБ.

Икономическият растеж се очаква да спадне до 7,1% през 2015 г. и до 6,9% през 2016 г., след като Китай продължава своята политика на балансиране между реформите. Очаква се обаче това да доведе до по-силен растеж в средносрочен план, изтъква докладът.

Някои икономисти твърдят, че правителството не трябва прекалено рязко да намалява ролята във финансовата система. "Пълното отстъпване назад сега няма да работи", каза Марк Уилямс, икономист в Capital Economics. "Всеки смята, че банките трябва да отпускат повече заеми на частни фирми. Но рационално погледнато, кредитирането на държавни компании е по-безопасно предвид техния по-нисък кредитен риск".



Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
hex
преди 8 години
http://***.bloomberg.com/quote/SHCOMP:IND
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
длъжника поучава кредитора...смех, ама смех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
panther
преди 8 години
Тея ***, дето толкова страни съсипаха щели да обясняват на Китай как да постигне растеж. Китай тъкмо като седеше далеч от СБ и МВФ стана първа световна икономика. Може да се пробвате там, ама да знаете, че "демократичните" бомбардировки няма да минат. А крадците на високо ниво ги разстрелват на стадииона :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Изграждат ви предпоставка /ролята на държавата в икономиката/, за да се обясни очаквания и напълно контролиран сриФФ на икономиката на Китай - ползва се заблудадта "Предпоставката потвърждава следствието".Но ако тази предпоставка беше вярна и определяща, то никога икономиката на Китай нямаше да бъде просперираща, щом всъщност китайската икономика е била винаги изцяло под пълния контрол на държавата..."Препоръките са в посока намаляване на интервенциите и засилване на конкуренцията" - тези препоръки не елиминират ролята на държавата, щом всички области и големи компании се управяват от семействата контролирани от управляващите и държавата, което означава, че протекциите и контрола си остават! Но е очеизвадно, че там като навсякъде по света, кризата ще бъде ползвана не само за частично елиминиране на "свободата на хората", но и за премахване на част от местната под-система...Но, проблема ще бъде най-голям за слугите, които всъщност забравят... че са само слуги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"СБ посочва, че ролята на китайското правителство във финансовата система и икономиката не насърчава доброто финансово развитие, а по-скоро го "разклаща". Разклащал го ! Ами пробвайте "укрепващи" санкции !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Така де, време е да тръгнат по правия път, че много се засилиха нещо! Да гледат от нас и Украйна - да забранят Комунистическата партия, да продадат всичко, що произвежда нещо за долари, а с доларите да си купят американски доларови облигации и ще цъфнат! Верната формула е бизнесът частен, по възможност на чужди, най-добре американски компании, парите от него в чужбина, по възможност в Америка или офшорни зони, а държавата на кредити от МВФ и СБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Китай има буфер за растеж като се стимулира вътрешното потребление но какво ще прави САЩ - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684САЩ 61 трилиона общ дълг и 17,8трлн. БВП - http://***.usdebtclock.org/#Съотношението е почти същото и в ЕС и проблема е - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' и съм коментирал подробно под статията тук - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 8 години
Стига бе.Тия майтап ли си правят.Китай е държава на над 8000г тия тръгнали акъл да раздават...Да се смееш ли ....Разни празноглавци и дърдорковци от световната американо еврейска банка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 8 години
Стига бе.Тия майтап ли си правят.Китай е държава на над 8000г тия тръгнали акъл да раздават...Да се смееш ли ....Разни празноглавци и дърдорковци от световната американо еврейска банка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още