IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежовата книга на Китай отчита широкообхватно възстановяване през второто тримесечие

Възраждането на икономиката се дължи до голяма степен на сектора на имотите, се посочва в документа

10:31 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бежовата книга на Китай отчита широкообхватно възстановяване през второто тримесечие

Слабите икономически данни от Китай опровергават "широкообхватното възстановяване", постигнато през второто тримесечие във втората по големите икономика в света, показа последното издание на Китайската Бежова книга.

Тримесечният анализ на частния сектор, изготвян по подобие на Бежовата книжа на Федералния резерв на САЩ, установи, че ръстът на Китай през второто тримесечие се дължи до голяма степен на възраждането на сектора на имотите.

"Второто тримесечие на 2015 г. със сигурност бе по-добро от първото", се посочва в анализа. "Паричен поток остава стабилен, обемите се увеличават, а маржовете отчитат незначително покачване. Кредитирането се стабилизира през това тримесечие, докато пазарът на труда продължава да демонстрира гъвкавост", допълни докладът.

В Китайската Бежова книга се констатира, че приходите на търговците на дребно нарастват с по-бързи темпове през второто тримесечие от тези на производителите. Това се случва за първи път от 18 месеца, преди всичко заради по-високите обеми на продажбите.

Междувременно имотният сектор, който се разглежда като основен риск за китайската икономика, също показва признаци на възстановяване, а покачване на търсенето се отчита и при търговските, и при жилищните имоти.

Тъй като търсенето се възстановява, рисковете от дефлация може би са достигнали своя пик, изтъква Китайската Бежова книга.

"След няколко тримесечия, в които рисковете от дефлация бяха водещи, най-интригуващото развитие през второто тримесечие може да бъде възстановяването на цените. Покачването все още е слабо, но това най-малко представлява почивка от привидно неудържимия прилив на влошаване на цените през една година", пише в документа.

Изследването, което стартира през 2011 г., се основава на анкети сред повече от 2 300 респонденти от различните сектори и региони в континенталната част на Китай. Извадката включва мениджъри от производството, търговията на дребно, услугите, транспорта, строителството, селското стопанство и минното дело.

Като цяло последните данни от Поднебесната империя не са особено оптимистични. Експортният сектор продължава да се бори на фона на слабото външно търсене. Износът спадна с 2,5% на годишна база през май след пропадането с 6,4% в предходния месец.

Инвестициите дълготраен актив, които са основен двигател на икономиката, също останаха слаби, нараствайки с 11,4% през първите пет месеца на 2014 г. на годишна база, което е спад от растежа с 12% в периода януари-април.

Въпреки солидните покачвания в последните месеци китайската фондова борса в момента е подложена на натиск, навлизайки в корекция от миналия петък насам. Бенчмаркът Shanghai Composite oтчете впечатляващи печалби през последните месеци, добавяйки 40% от началото на годината към днешна дата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още