IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MSCI: Китай е изправен пред сложен процес за влизане в индексите ни

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа трябва да съгласува действията си с няколко държавни агенции

10:10 | 30.06.15 г.
MSCI: Китай е изправен пред сложен процес за влизане в индексите ни

Китайските регулатори са изправени пред сложен процес, за да се задоволят изискванията за присъединяване към индексите на MSCI, заяви висш представител на международния компилатор на борсови индекси.

"Не може да се подценява сложността на процеса по осъществяване на необходимите промени", каза Крис Райън, ръководител на звеното за Азия и Тихия океан в MSCI. "Китайската комисия за регулиране на ценните книжа трябва да съгласува действията си с девет или повече държавни агенции", добави той, цитиран от The Wall Street Journal.

По-рано този месец MSCI реши да не включва листнатите в континенталната част на Китай акции в своя индекс за развиващите се пазари, позовавайки се на проблеми с достъпността до пазара. Евентуално включване на книжата в Emerging Market Index през тази година ще проправи пътя за американските и европейските фондове да инвестират повече в Поднебесната империя.

MSCI изготви списък c въпроси, които ще обсъди с регулаторните органи, включително разпределението на инвестиционните квоти за големите инвеститори, мобилността на капитала и детайли върху правото на собственост.

Някои фондове вече предприеха първи стъпки по предлагането на китайските акции на глобални инвеститори. През май S&P Dow Jones Indices пусна индекс със 75 акции клас А, търгувани на Шанхайската фондова борса. В началото на юни пък Vanguard обяви, че ще добави китайските акции към своите Emerging Markets Stock Index Fund и ETF.

Макар че решението на MSCI бе очаквано от пазарите, много анализатори отдавна бяха предрекли, че MSCI едва ли ще обяви незабавно включване на китайските акции клас А. Основната причина е, че книжата в далеч по-либералнатa борса в Хонконг също не попадат в измерителя, което щеше да породи неравнопоставеност между двете борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още